Сигнализирай!

БНБ отново вдигна основния лихвен процент

Gospodari.com
Gospodari.com
03.01.2023 г.
28
0

БНБ отново вдигна основния лихвен процент (ОЛП). Считано от 1 януари 2023 година той става 1,42% при предишно ниво от 1,3%.

Българската народна банка започна да повишава лихвения процент от октомври 2022 година насам. Тогава процентът от 0 стана 0,49, а през ноември се увеличи на 0,59%. През декември той достигна рекордните нива от 1,3%.

Основният лихвен процент се покачи до 1,30%

Тъй като България се намира във валутен борд, изменението на ОЛП не влияе пряко върху лихвите по депозитите и кредитите, посочва Mediapool. Българският лев е фиксиран към еврото и следователно лихвите се определят главно от нивата, определени от Европейската централна банка (ЕЦБ). Лихвата на БНБ има отношение към законовата лихва при погасяване на просрочени плащания. Тя се определя от сбора между основния лихвен процент и 10%.

iStock

Законната лихва за забава се прилага при неплащане в срок на данъци, такси и други държавни вземания, невнесени социални и здравни осигуровкки, обезщетение при неизпълнение на парично задължение по ЗЗД, обезщетения и глоби, наложени със съдебен акт.

ОЛП се прилага ограничено на банковия пазар у нас и засяга някой левови кредити, повечето банки използват данни от "Лихвената статистика" на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем или кредит.

Досега наказателната лихва не се промени, защото тя се определя два пъти в годината - през юли и януари. Това означава, че още от следващия месец Националната агенция по приходите трябва да вземе предвид увеличаването на ОЛП.

ЕЦБ отново увеличи лихвените проценти в опит да овладее рекордната инфлация

Увеличаването на ОЛП идва на фона на повишените лихвени нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.