Сигнализирай!

Япония стимулира финансово семейства, за да напуснат Токио

Gospodari.com
Gospodari.com
03.01.2023 г.
46
0

Правителството ще подкрепи с 1 милион йени (7200 евро) за всяко дете на семействата, които се съгласят да се изселят от Токио.

Финансовият стимул за преселване към обезлюдените райони на страната е нараснал три пъти от 2019 година насам, посочва агенция Киодо“, цитирана от „Сега“. Действащият към момента е в размер на 300 000 йени (2171 евро). А новият ще влезе в сила от април тази година.

Рекорден брой млади хора в Япония не смятат да сключват брак

Условията пред кандидатите

Желаещите да се включат трябва да са живели минимум 5 години в Токио. Те трябва да се ангажират да останат в провинцията за същия период от време. Задължение на новодомците също така е поне един член от семейството да работи или да възнамерява да открие нов бизнес.

iStock
Деография

Според данни в Wikipedia, населението на столицата на Япония е близо 14 милиона жители. Градът е една от 47-те префектури на островната държава и център на най-големия метрополитен район в света - Голямо Токио с население около 35 милиона души.

Пандемията от Covid-19

През 2021 година статистиката отбеляза първо понижение на числеността на населението от 25 години с 48 592 души. Причината за това бе пандемията от Covid-19, довела до отлив от големите градове по целия свят. Властите считат за необходимо да насърчат миграцията с финансови стимули към непопулярни райони в страната.

Наказват над 300 държавни служители в Япония, защото си тръгнали от работа 2 минути по-рано

С повишения финансов стимул властите в Токио се надяват до 2027 година да успеят да заселят 10 000 столичани в селските райони. През първата година от действието на програмата са се възползвали едва 71 семейства. А през 2020 броят е нараснал на 290. През най-тежката за страната пандемична година - 2021, от програмата са се възползвали 1184 семейства.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.