Сигнализирай!

Русия е потенциална заплаха за нас, според Доклада за националната сигрност

Gospodari.com
Gospodari.com
04.01.2023 г.
28
0

Годината е преминала под "все по-нарастващата заплаха от страна на Руската федерация (РФ) да използва въоръжените си сили за постигане на политическите и стратегически цели", се казва в Доклада за националната ни сигурност през 2021. Той е публикуван на сайта на НС във връзка с предстоящото му обсъждане от депутатите.

Докладът обобщава, че Русия използва хибридни инструменти (особено на базата на енергийни и суровинни ресурси) за упражняване на натиск.  В резултат на това "като основен дестабилизиращ фактор" се определя нарасналото "противопоставяне между РФ, от една страна и от друга – НАТО и ЕС, по повод пътя за развитие на суверенни държави като Украйна, Грузия и Молдова. Освен това руската агресия е обусловена от стремежа на Москва да промени, според разбиранията си, световния ред и да обособи своя сфера на влияние."

Докладът отчита, че войната в Украйна е променила възгледите за сигурността. И заради сериозните дефицити на армията ни препоръчва попълването им със съюзнически в краткосрочен план. Разполагането на натовски сили у нас се отчита като стъпка за усилване на нашите отбранителни способности. Това ще "бъде и категоричен сигнал към Руската федерация за единството на Алианса и готовността му да защити територията на своите членове," се казва в документа.

В енергийната област се препоръчва започване на проекти за пренос на енергоресурси от Централна Азия и Закавказието, развитие на Южния газов коридор, сътрудничество със САЩ по вноса на втечнен природен газ.

Докладът препоръчва промени в Наказателния кодекс, които да разширят обхвата на действията, опеределни като шпионаж. Като престъпление срещу националната сигурност да се третира не само събирането и издаването на класифицирана информация, но и на "всяка информация, която... не е публична и чието разкриване би създало заплаха или би нанесло вреда на сигурността на държавата".

Президентът Румен Радев и посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по време на празненствата за Трети март

От документа става ясно, че България определя Русия директно като агресивна страна. Освен това официално се признава, че през 2021 година Русия е предприела хибридна война срещу страната ни. Интересно е, че Докладът не е публикуван на сайта на МС, макар че е приет от от служебното правителство преди Коледа и след това е внесен за обсъждане в НС.

Прави впечатление, че написаното в Доклада противоречи на реториката и разнопосочните действия на президента Румен Радев и служебните му правителства. Оставаме с впечатлнието, че чрез публичните си изявт те сякаш се опитват да замажат истинската картина и да смекчат българската позиция за руските действия срещу националната ни сигурност. Това може да е причината, МС да не качи Доклада на официалната си страница. Той обаче е ясен маркер за степента на общественото лицемерие на Радев и правителствата му, и враждебното отношение на Русия към България.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.