Сигнализирай!

Говори един от адвокатите на преследвания от Путин Христо Грозев (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.01.2023 г.
22
0

Говори един от адвокатите на преследвания от Путин Христо Грозев.

Правозащитната организация „Агора” ще защитава журналиста Христо Грозев. Сред клиентите на неправителствената организация са членове на групата Pussy Riot, както и известният журналист Артеми Троицки.

Русия обяви за издирване български разследващ журналист (снимка)

В черния списък на Москва има общо 180 души. 19 от тях са журналисти, а шестима вече са задържани. Това заяви основателят на правозащитната организация „Агора” Павел Чиков в интервю за NOVA. Грозев обаче е единственият, който е обявен за издирване и не е руснак.

„Грозев е първият чужденец, преследван наказателно по обвинение за невярна информация за Русия и за войната в Украйна. Това е абсолютно необичайно и показва, че руското правителство е много ядосано на всичко, което той прави професионално”, казва Чиков.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

И допълва, че официално все още не е обявено за какво точно се издирва българският журналист.

„Казва се само: Христо Грозев. Търси се от руските служби. Сложена е снимката му и това е всичко”, обяснява адвокатът.

Юристът смята, че Грозев не трябва да стъпва в Русия, за да избегне арест. Той обаче може да бъде предаден на Кремъл и от други близки режими. Бившите съветски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан са държавите, които биха помогнали за задържането и прехвърлянето на Грозев в Москва, посочва Чиков.

Защо Русия издирва Христо Грозев? (видео)

Групата на журналистите е втората по големина в черния списък на Русия. Най-много са политическите активисти. Обвинените в разпространение на невярна информация се наказват със затвор от 5 до 10 години.

По-рано в четвъртък Комисията за Контрол на службите в парламента изслуша Христо Грозев.

Стана ясно, че партньорски служби са помогнали на журналиста да се прибере във Виена.

Самият Грозев каза, че се страхува да се прибере в България и разказа какви са предложенията му за възможна причина, за това, че беше обявен за издирване в Русия.

„При всички положения това би трябвало да е разследване, направено след началото на войната. Едно от разследванията, което е възможна моя хипотеза, идентифицира секретен отдел в руското министерство на отбраната, който отговаря за програмирането на маршрутите на крилатите ракети. Това разобличаване и идентифициране на 33-ма военнослужещи, доведе до санкционирането им от ЕК”, каза Грозев.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.