Сигнализирай!

Нова електронна система ще следи за нарушения на пътя

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2023 г.
14
0

Нова електронна система ще следи за нарушения на пътя. Тя позволява инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ да проверяват в реално време информацията за превозните средства, водачите и превозвачите. Справка ще бъде извършвана както в национални, така и в европейски регистри.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Бойко Рановски обясни при представянето на проекта, че при установяване на нередности на пътя издадените актове автоматично се вписват в системата. Ще се разпечатват и  връчват на място на нарушителите. Така гражданите, които нямат постоянен адрес в България, ще получават наказателно постановление веднага. Няма да е необходимо да посещават областните отдели на администрацията.

Хванахме в крачка таксита-копърки на летище София (РЕПОРТАЖ)

Нова електронна система ще следи за нарушения на пътя
Снимка: iStock

Според Рановски по този начин ще се извършва реален и обективен контрол. Това ще повиши прозрачността и ще ограничи възможностите за корупционни практики при установяване на административни нарушения, допълни той.

За целта контролните екипи са снабдени с таблети, мобилни термопринтери и ПОС терминали.

"Самата система ще подсказва на контролния орган в кой случай трябва да вземе отношение, в кой случай трябва да се състави акт за установено нарушение, да издаде необходимите документи. Проверката не приключва, докато служителят не си изпълни всички дейности, които са му възложени по закон", обясни още Бойко Рановски.

Нормативна база пък ще категоризира превозвачите в определени групи - рискови, високо рискови, по-малко рискови или нерискови групи превозвачи.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.