Сигнализирай!

„Лукойл“ се обяснява на руските медии за доставките на гориво от България за Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
18.01.2023 г.
28
0

„Лукойл“ се обяснява на руските медии за доставките на гориво от България за Украйна.

Българските власти никога не са искали доставки на гориво за Украйна от ръководството на Лукойл. Това се казва в коментар на компанията по повод изявление на бивш български финансов министър, че „Лукойл“ е доставял дизелово гориво за Украйна от своята рафинерия в България по искане на правителството на страната, предава ТАСС.

„Предприятията от групата "Лукойл" нямат и никога не са имали договори за доставка на гориво на украинска територия. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководителите на нашите предприятия с молба за доставки за Украйна“, отбелязват от компанията.

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

По-рано германският вестник Die Welt съобщи, цитирайки бившия министър на финансите на България Асен Василев, че България тайно е доставяла дизелово гориво на украинските въоръжени сили след началото на специалната военна операция на Русия с петролни продукти, произведени в петролната рафинерия в Бургас. Представител на руското посолство в България опроверга пред ТАСС информацията за доставките на дизелово гориво в рафинерията.

От „Лукойл“ допълват, че произведените в бургаската рафинерия продукти се продават на местния пазар на едро и дребно. Изключително за български купувачи.

Броят на индивидуалните клиенти на едро е около 500, обясняват от компанията. Отбелязва се, че делът ѝ на дизеловия пазар в страната е около 95%. През миналата година продажбите на територията на страната са били значително по-ниски от потреблението.

„Що се отнася до сътрудничеството с държавните органи на България, „Лукойл“ води диалог само по въпроси за регулирането на бизнеса. В рамките на този диалог не са обсъждани политически въпроси“, заявяват от компанията.

На 25 февруари, само ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неформална среща на Европейския съвет в Брюксел Петков подчертава пред колегите си лидери, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списък с цели на Москва и че Съветът трябва незабавно да наложи тежки санкции. Европейската комисия в крайна сметка подкрепя този ход.

В същото време финансовият министър Василев участва в среща на финансовите министри от ЕС в Париж. Той описва ситуация на нерешителност, в която всички са все още в шок от нападението. След това Василев произнася реч. Той не говори за статистика и икономически последици, а за „денацификацията на Украйна“ на Путин, изхождайки от опита на България.

„Това направиха руснаците в България след Втората световна война. Избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници“, казва Василев пред Die Welt.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.