Сигнализирай!

Отпадат глобите за сгрешена винетка, решиха депутатите на първо четене

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2023 г.
26
0

Отпадат глобите за платена, но сгрешена винетка, решиха депутатите на първо четене.

Законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева чрез изменение в Закона за пътищата бе внесено в Народното събрание през декември м.г. То бе припознато от група депутати от ГЕРБ-СДС, припомнят от пресцентъра на институцията.

Проф. Ковачева предлага да се преустанови начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или глоба в размер на 300 лева, ако таксата не бъде платена, за шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер при закупуването на е-винетки.

Снимка: Омбудсман на Република България

Съдят държавата заради лъжата на ГЕРБ за винетките до Пролеша? (видео)

Проблемът е за шофьорите, които разбират случайно и с голямо закъснение за наложените им многобройни компенсаторни такси от 70 лева. Така на практика те са санкционирани много пъти за грешка, допусната неволно при изписване на регистрационния номер на превозното средство, без дори да подозират, че са нарушители.

Грешката, която тези водачи са допуснали, е фактическа, по невнимание, посочва омбудсманът.

Наложената им обаче глоба е сериозна и тя може да се налага всеки ден. Вече дори има случаи, при които натрупаните глоби многократно надвишават стойността на лек автомобил.

За да се преустанови тази несправедливост проф. Ковачева предлага уведомяването за такива натрупани компенсаторни такси към АПИ да става в рамките на три работни дни.

Настоява също корекцията да се извършва при сгрешени до три символа на регистрационния номер на превозно средство. Включително  - корекция при неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил.

Според нея действието на корекцията следва да бъде от момента на първоначално направеното волеизявление.

Снимка: Булфото

Тя предлага и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки. Срокът е до 5 работни дни, а възстановяването на сумите да се извършва или по банкова сметка, или на каса.

Общественият защитник настоява също освобождаването от административнонаказателна отговорност да става автоматично, без да се налага лицето да предприема каквито и да било действия за това.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.