Сигнализирай!

"Метрополитен" ЕАД ще купува нови влакове за метрото

Gospodari.com
Gospodari.com
23.01.2023 г.
51
0

"Метрополитен" ЕАД ще купи 16 нови метровлака, които са предназначение за отклонението на третата линия към район "Слатина" и за първа и втора линия, по които в момента се движат влакове руско производство. Обществената поръчка е за 250 млн. лева.

Целта е да се купят изместят руските влакове, с такива купени в други държави от Европейския съюз.

"Няма да участват руски компании в тази поръчка, защото действа европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в ЕС. Във връзка със санкциите срещу Русия те не могат да кандидатстват", обясни пред "Дневник" Стоян Братоев, изпълнителен директор на компанията.

"Метрополитен" изисква новите влакове да са съобразени със съществуващата мрежа. Те трябва да могат да се скачат с който и да било вид от вече участващите метровлакове. Мотрисите не трябва да се нуждаят от инсталирането на допълнителна техника по линиите и в диспечерските пунктове.

Разширяват третия лъч на метрото в София с 6 километра

Инж. Цанко Симеонов, експерта по управление на транспорта, от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", смята, че с тази покупка София изпуска шанс да модернизира "безнадеждно остарялата автоматика и система на управление на I и II метролиния. Сега ще купуваме осем нови метровлака, но с изискването да са нарочно със стара автоматика, за да са като другите руски метровлакове, вместо обратното".

Победителите, които ще обслужат 3-те метролинии ще имат 36 месеца да доставят новите влакове.
Въпреки че процедурата по обществената поръчка е вече стартирана, осигурено финансиране все още няма.

"Още не знаем откъде ще дойдат парите. Идеята е, ако се освободят средства, да има готова процедура", каза изпълнителният директор на "Метрополитен".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.