Сигнализирай!

Вдигат парите за командировъчни в чужбина за първи път от 19 години

Gospodari.com
Gospodari.com
26.01.2023 г.
42
0

Вдигат парите за командировъчни в чужбина за първи път от 19 години, предава „Сега“.

Сега действащите цени са в сила от 2004 година, въпреки инфлацията през годините. Сега те ще претърпят сериозно увеличение, но както се разбира, „разделно“ спрямо различните държави.

Различни суми според различните държави

Действащите към момента суми за дневни и квартирни разходи при служебно пътуване за тероиторията на ЕС са съответно 35 и 130 евро. Сега Министерството на финансите предлага дневните за повечето държави в Западна Европа да се увеличат на 56 евро, а квартирните - до 207 евро. Тези суми ще бъдат валидни в Австрия, Белгия, Германия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция, Швеция.

Българските дипломати хвърлиха жълти стотинки в знак на протест (видео)

Не такива обаче ще бъдат средствата за страни като Гърция, Испания, Италия, Ирландия, Унгария, Словакия, Естония. За Гърция тези суми ще бъдат 43 евро за дневни и 159 за хотел. При пътуване в Естония сумата също ще е различна - 44 евро дневни и до 163 евро квартирни. За Ирландия - 50 евро дневни и до 187 евро за нощувка. По-малко ще се плаща и за командировка до Испания - 47 евро дневни и до 176 евро квартирни. За Италия разликата от масовия случай е само в няколко евро - 54 евро дневни и до 201 квартирни. Най-ниските суми за ЕС ще бъдат за Унгария и Словакия - по 39 евро дневни и съответно до 145 и 144 евро квартирни.

iStock

Извън Европейския съюз предвидените командировъчни също се различават. Най-скъпи те ще бъдат при пътуване в Швейцария - 87 евро за дневни и 246 евро за нощувка. За Великобритания дневните са определени на 59 евро, а квартирните - 205 евро. В Азия в масовия случай дневните ще бъдат 39 евро, а квартирните - до 144 евро. Има и по-скъпи обаче - за Япония дневните ще бъдат 59 евро, а квартирните - до 194 евро на вечер.

Пътуване в България променило завинаги убежденията на тъста на Риши Сунак

В САЩ ще се полагат по 58 евро на ден и до 237 евро за хотел

Предложената от Министерството на финансите наредба не е приета, но тя няма да бъде проблематизирана от разпускането на 48-ото Народно събрание. Срокът за обществено обсъждане на промените е 23 февруари

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.