Сигнализирай!

НАП всява паника с нови изисквания към фирмите

Gospodari.com
Gospodari.com
30.01.2023 г.
18
0

НАП въведе нова административна процедура, която утежнява работата по осчетоводяването на фирмите, показва материал на вестник "СЕГА".

500 000 фирми са получили имейл, в който от данъчното ги информират за новата справка. Работодателите имат един месец, до края на февруари, да декларират всички отпуснати доходи за изминалата година, които не подлежат на данъчно облагане. Преди, това не е било изисквано от тях.

Сред включените необлагаеми средства, предоставени на служителите, са ваучерите за храна до 200 лв. месечно и изплатените обезщетения за първите три болнични дни. Еднократни помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете и сключване на граждански брак. Също така, различни видове обезщетения свързани с пенсионирането, увреждане на здравето на служителя, при релокация или прекратяване на правоотношенията поради болест.

Това вся паника сред работодателите, тъй като в новата процедура има множество неясноти, които създават проблеми.

Много от фирмите вече са подали данъчните си декларации, в които са отчели финансите си по стария ред. Сега те трябва наново да повторят процеса, според новите изисквания.
Основна трудност се явява отчитането на ваучерите за храна. Това се превръща в трудоемка бюрократщина за големите предприятия. Те трябва да съберат информация от всеки един служител, относно използваните ваучери за цялата изминала 2022 г.

Ръстът при разходите е по-висок от този на приходите у нас

Друг проблем представлява обновяването на използвания софтуер "Труд и работна заплата". Освен допълнителните време и разходи, които фирмите трябва да отделят, процесът може да доведе до забавяне, което ще затрудни отчитането на доходите.

Министерството на финансите вкара предложението в бюджетна комисия при второто четене на промените в закона за данъка върху доходите на физическите лица. Главният мотив на МФ е, че ще има по-пълна яснота относно доходите на отделните лица. Това ще им помогне при разпределянето на социални и енергийни помощи.

Интересното в случая е, че предложението не минава през задължителния канален ред. Първо следва внасяне за обществено обсъждане, след това одобрение от Министерски съвет и накрая вкарване в Народното събрание. Вместо това, депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев го припознава на момента, след което минава на гласуване без никакво обсъждане.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.