Сигнализирай!

Какви са последиците от Брекзит върху британската икономика?

Gospodari.com
Gospodari.com
01.02.2023 г.
37
0

След пандемия и енергийна криза, BBC разисква какви са последствията от Брекзит върху британската икономика, 3 години след напускането на ЕС.

По отношение на търговията, повечето нации изпитват срив в разгара на пандемията. След падането на рестрикциите обаче, страните от Г-7 постепенно възстановяват икономиките си по начин, който не се наблюдава в Обединеното кралство.

Размерът на британската търговия с останалия свят и Европейския съюз е намалял спрямо размера на икономиката ѝ. Това намалява и приноса в развитието.

Това може да се дължи на оттеглянето на страната от единния пазар и митническия съюз през 2021 г. Процесът изправи компаниите пред допълнителни документация, правила и проверки.

В проучване на Британската търговска камара сред 500 фирми, повече от половината от тях разкриват, че все още се борят с новата система. Бюрокрацията дори може изцяло да е прекратила дейността на някои малки износители. Митнически анализ показва, че разнообразието от стоки, които британците изнасят, също е намаляло.

Почти всички нови търговски сделки на Великобритания по същество обновяват вече същестуващи взаимоотношения от времето, когато страната е в ЕС. Нови сделки с Индия и Транстихоокенския пакт се протакат, а големите играчи като САЩ и Китай все още остават незасегнати.

След референдума, инвестициите също са в застой, като бизнесът остава предпазлив относно икономическия хоризонт.

The Guardian: Всеки ден британците разбират каква грешка беше Брекзит

Работни места

Напускането на ЕС доведе до промени на правилата за свободно движение на работна ръка. Въведената точкова имиграционна система предизвика множество оплаквания.

Голяма част от работната сила, извършващи доставки и логистика е изградена от поляци, българи и румънци, които напускат Острова или отказват да се върнат. Това предизвика криза в снабдяването и остави много бизнеси без алтернатива.

istockphoto

Главният изпълнителен директор на модната верига Next, лорд Улфсън и шефът на Wetherspoons Тим Мартин подкрепиха Брекзит, но и двамата призовават Обединеното кралство да приеме повече работници.

Проучване на Центъра за европейска реформа и UK in a Changing Europe предполага, че има 330 000 по-малко работници в Обединеното кралство в резултат на референдума. Това е само 1% от общата работна сила, но сектори като транспорт, хотелиерство и търговия на дребно са силно засегнати.

От своя страна, това увеличава цената на предлаганите услуги и продукти, което допълнително утежнява икономическото развитие.

Всичко това говори за изоставане на Великобритания от Европейските ѝ партньори. Обединеното кралство се справя по-бавно с последиците от скорошните катаклизми и не бележи съществен растеж.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.