Сигнализирай!

Стотици хиляди хора протестират във Великобритания (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.02.2023 г.
18
0

Стотици хиляди хора протестират във Великобритания. Държавните служители излизат на най-мащабната си стачка от последното десетилетие. Стотици хиляди работници протестират за повишаване на заплатите, съобщава bTV.

Стачката ще обхване всички клонове на публичния сектор - учители, служители на центровете за спешна медицинска помощ, публичния транспорт, железопътния транспорт и дори държавните университети.

Стотици хиляди хора протестират във Великобритания
Снимка: iStock

Действията на профсъюзите идват като координиран отговор срещу отказа на правителството да финансира увеличението на заплатите на работещите в публичния сектор.

Протестите в образователния сектор са мащабни. Повече от 120 000 учители в цяла Англия и Уелс излизат на протест срещу държавната училищна система. Оскъдните доходи в този сектор принуждават мнозина да започнат втора работа или да напуснат професията, за да издържат семействата си.

Заплатите на учителите от 2010 г. насам са намалели с 23%, съобщават огранизаторите на стачката.

Инфлацията във Великобритания достигна 11% през миналата година. Националният образователен синдикат поиска увеличение на заплатите над инфлацията. Английското правителство нарече миналогодишното 5-процентно увеличение на учителските заплати "най-високото от поколение насам". Също така заяви, че ще инвестира 4 милиарда паунда в училищата през следващите две години.

Само преди два дни пожарникарите също обявиха, че ще участват в национални стачни действия. Най-обезпокоително според британските власти е решението на синдикатите на работещите в областта на бързата помощ да участват в стачките. Профсъюзът Unison призова британските власти да спрат да се преструват, че протестите просто ще спрат, и да увеличат заплащането на работещите в спешната помощ.

Великобритания готви закони срещу стачките (видео)

В отговор правителството предложи законодателство, което сериозно да ограничи правото на стачки, които блокират жизненоважни сектори в страната.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.