Сигнализирай!

Кой държавен шеф смени директорския стол с буса за доставки? (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.02.2023 г.
41
0

Кой държавен шеф смени директорския стол с буса за доставки?

След избора му за шеф на единствената държавна компания в млечния сектор Николай Маринов поде стратегия за развитието ѝ, озаглавена „По-близо до хората“. От публикация на фирмения сайт на „Ел Би Булгарикум“ става ясно, че той е човекът, който кара буса и носи млякото до хората. Материал на Лили Границка от Mediapool.

Началото на кампанията е дадено от Маринов, който сменя директорския кабинет с буса. Запознава се с работата на шофьорите, снабдителите и продавачите. Разговаря с хората в магазините. Всичко това е разказано от пиара му и богато илюстрирано със снимки от „работата за един ден“ на Маринов. „Вие сте първият изпълнителен директор, който идва на място в магазина", прехласва се продавачка, сменила няколко изпълнителни директори през последните години.

Компанията е правоприемник на създаденото по времето на социализма държавно стопанско обединение ДСО „Млечна промишленост“. Днес „Ел Би Булгарикум“ не е мастодонт на българския пазар, а оборотът ѝ през годините плавно намалява. За 2021 г. заема 20-та позиция в класацията на "Капитал 100" с приходи от близо 21.6 млн. лв., което е спад от 9 на сто спрямо година по-рано. Над половината от тях идват от лиценза, който държи за известната българска закваска - лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus).

Как Държавната петролна компания няма дейност, но плаща заплати вече две години?

"Ел Би Булгарикум" разполага с две производствени бази. Тази във Видин произвежда сирене, кашкавал, пресни и кисели млека, млечнокисели бактерии. Дейността на предприятието в София е ориентирана към производството на закваски за млечни и пробиотични продукти и функционални храни. Работата му е свързана с дейността на развойния център, който също е в столицата. Разполага и със собствена акредитирана лаборатория за изпитване на храни.

Около 120 души работят в "Ел Би Булгарикум", а средната работна заплата бруто възлиза на около 2350 лв.

Макар през последните години да губи позиции на българския пазар, финансовото състояние на компанията изглежда стабилно, според отчета му. Работи на печалба, по банкови сметки държи 22 млн. лв., рентабилно е. Единственото притеснително е растящото през годините вземане от един клиент, който към септември 2022 г. възлиза вече на 2.4 милиона лева. Името на въпросната фирма е търговска тайна.

Целият материал може да прочетете тук.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.