Сигнализирай!

Броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000

Gospodari.com
Gospodari.com
03.02.2023 г.
21
0

Броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000. Това пише The New York Times.

Изданието посочва, че това е ярък знак колко зле е преминала инвазията на президента Владимир Путин. Все пак американски и други западни официални лица предупреждават, че е трудно да се изчислят жертвите. Особено защото се смята, че Москва рутинно подценява своите убити и ранени във войната.

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

Тъй като Москва отчаяно се нуждае от голяма победа на бойното поле и гледа на Бахмут като на ключ към превземането на целия район на Източен Донбас, руската армия изпрати лошо обучени новобранци и бивши затворници на фронтовата линия, право на пътя на украинския обстрел и картечници. Резултатът, казват американски служители, е стотици убити или ранени войници на ден.

Руски анализатори посочват, че загубата на човешки животи е малко вероятно да бъде възпиращ фактор за военните цели на Путин. Той няма политическа опозиция у дома и формулира войната като вид борба, пред която страната се изправи през Втората световна война, когато загинаха повече от 8 милиона съветски войници. Официални представители на САЩ вярват, че руският държавен глава може да понесе стотици хиляди жертви в Украйна. Въпреки че по-високите числа биха могли да намалят политическата му подкрепа.

Данните за жертвите на Украйна също са трудни за установяване, предвид нежеланието на Киев да разкрие собствените си загуби по време на войната.

Но в Бахмут стотици украински войници са били ранявани и убивани всеки ден също. По-добре обучените пехотни формирования се държат в резерв, за да ги пазят, докато по-слабо подготвените войски, като тези в частите за териториална отбрана, се държат на предната линия и понасят тежестта на обстрела.

Последната публична оценка на жертвите от администрацията на Байдън беше миналия ноември. Тогава генерал Марк А. Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза, че повече от 100 000 войници от всяка страна са били убити и ранени от началото на войната. По това време служители посочиха анонимно, че числата са по-близо до 120 000.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.