Сигнализирай!

Конфискуват над 5 млн. долара от руски олигарх, близък до Кремъл

Gospodari.com
Gospodari.com
03.02.2023 г.
22
0

Конфискуват над 5 млн. долара от руски олигарх, близък до Кремъл, пише Свободна Европа.

Американски съд разреши да бъдат конфискувани 5,4 млн. долара от банкова сметка на близкия до Кремъл руски бизнесмен Константин Малофеев.

Решението на съда е първото подобно в САЩ от началото на руската инвазия в Украйна. Според американското министерство на правосъдието Малофеев е "нарушил наложените му санкции, като е продължил да управлява прокремълски медии в Европа".

Средствата ще бъдат конфискувани от сметката на олигарха в Sunflower Bank. Очаква се те да бъдат дарени в помощ на Украйна.

Малофеев е санкциониран от ЕС, САЩ и Канада от 2014 г. насам след събитията в Източна Украйна и анексирането на Крим от Русия. През април главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че е повдигнато обвинение на бизнесмена за нарушаване на американските санкции. Той съобщи за конфискация на средства, които може да са свързани с Малофеев. Руснакът отрече това с думите: "Нямам нищо на Запад от 2014 г. насам."

През 2019 г. България забрани на Малофеев да влиза в страната за 10 години. Страната определи същата санкция и на пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников.

Това се случи, след като бяха повдигнати обвинения в шпионаж срещу председателя на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов. Според разследващите за него има данни, че е работил с Малофеев и Решетников.

ТОП 5 популярни защитници на Путинизма в България (Коментарът на “Господарите”)

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на няколко руснаци и различни техни партньори от САЩ и Европа за нарушаване на санкциите.

В съдебното дело срещу Малофеев в САЩ се отбелязва, че правоприлагащите органи имат право на парите, тъй като той се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на санкциите, които Вашингтон му наложи по обвинения във финансиране на сепаратисти в Източна Украйна и в анексирания Крим.

Според Федералната прокуратура на САЩ Малофеев е използвал офшорна компания, регистрирана на Сейшелските острови през март 2014 г., за да инвестира 10 млн. долара в базираната в Тексас Strategic Growth Bancorp. На следващата година той продава компанията на неназован гръцки бизнесмен за 1 долар. Договорът за продажба е умишлено датиран от юли 2014 г., т.е. преди датата, на която са наложени санкции на руския бизнесмен, пише Voice of America.

Според изявлението банката в Тексас, която продължава да признава Малофеев за собственик на акциите, сигнализира на Министерството на финансите за опит за прехвърляне на средствата. Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били превърнати в пари в брой и внесени в блокирана сметка, когато Strategic се е сляла със Sunflower Bank през 2016 г.

От началото на работата на оперативната група KleptoCapture през март Министерството на правосъдието на САЩ получи заповеди за арест на яхти и самолети, принадлежащи на хора, които агенцията подозира, че помагат на руския президент Владимир Путин в ръководенето на инвазията в Украйна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.