Сигнализирай!

Узунов и Бобоков се разминаха без дело и дори получиха обезщетение

Gospodari.com
Gospodari.com
06.02.2023 г.
21
0

Узунов и Бобоков се разминаха без дело и дори получиха обезщетение от по 10 000 лева.

Прокуратурата е прекратила делото срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, цитирана от "Дневник". В съобщението двамата са изписани с инициали П.У. и П.Б. Разбира се, че става въпрос за Узунов и Бобоков от делата, за които правят уточнение от държавното обвинение.

Aрестуваха бизнесмена Пламен Бобоков, президентския секретар Пламен Узунов и съветника по отбраната Илия Манушев

Да си припомним историята на двамата осъдени

В далечната 2020 г. на 18 юни беше образувано наказателното производство срещу Узунов и Бобоков. Двамата бяха обвинени за престъпен сговор за времето от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г., както и за престъпления по служба от страна на Узунов.

Месец по-късно, на 9 юли, служители на МВР и Специализираната прокуратура влязоха в президентството и арестуваха Узунов и Бобоков. Акцията предизвика масови протести срещу тогавашното правителство на Бойко Борисов, както и срещу главния прокурор Иван Гешев.

От прокуратурата съобщиха още, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима - Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски. Шестимата са обвинени за участие в престъпна група, извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, опасно управление на отпадъци и незаконен превоз, както и избягване плащането на данъци.

Софийският апелативен съд е върнал делото на държавното обвинение заради процесуални нарушения. След прецизиране на обвиненията и тяхното предявяване на обвиняемите, делото отношо се внася в съда.

Над 200 свидетели са рапитани по делото. Назначени бяха множество експертизи. Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 8 февруари 2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно поради неявяване на един от обвиняемите по здравословни причини. На 9 декември 2021 г. делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Обвинителен акт за разглеждане е внесен отново на 8 април 2022 г. Съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд. Той даде ход на делото на 15 ноември 2022 г. Защитата обаче е обжалвала пред горната инстанция. Апелативният съд е приел доводите за нарушения в обвинителния акт и е върнал делото на прокуратурата.

Развръзката

Узунов и Бобоков ocъдиxa пpoĸypaтypaтa зa бeздeйcтвиe пo пoвдигнaтитe им oбвинeния и нapyшeнo пpaвo нa paзглeждaнe нa дeлoтo им в paзyмeн cpoĸ. На 23 декември 2021 г. Coфийcĸият гpaдcĸи cъд реши, че пpoĸypaтypaтa трябва да плати на всеки от двамата пo 3000 лв. oбeзщeтeниe плюс aдвoĸaтcĸи paзнocĸи, дъpжaвни тaĸcи и дp. През ноември 2022 г. двамата осъдиха държавното обвинение за втори път. Съдът присъди на всеки от тях обезщетение в размер на 10 000 лева.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.