Сигнализирай!

ЕС разширява помощта за пострадалите в Турция и Сирия

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
22
0

ЕС разширява помощта за пострадалите в Турция и Сирия, съобщиха от Европейската комисия.

Съюзът ще предостави допълнителна спешна подкрепа и на двете страни чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро. Това е една от най-големите издирвателни и спасителни операции на ЕС чрез Механизма за гражданска защита на ЕС.

В четвъртък комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич трябва да посети засегнатите райони в Турция.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон обявиха намерението си да бъдат домакини на донорска конференция. Събитието ще се проведе през март в Брюксел.

Снимка: iStock

Извадиха цяло семейство от развалините в Сирия (видео)

Донорската конференция ще помогне за мобилизирането на международната общност за справяне с последиците от разрушителните земетресения тази седмица. Целта на конференцията на високо равнище, която ще бъде отворена за държави-членки на ЕС, съседни държави, членове на ООН, международни финансови институции и други заинтересовани страни, е да координира реакцията на донорите и да събере ресурси в подкрепа на ранното възстановяване и помощ в засегнатите райони на Турция и Сирия.

На 6 февруари 2023 г. земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, последвано от най-малко две други големи земетресения, удари Турция и Сирия. Загиналите са хиляди, разрушени са обществени и жилищни сгради, както и инфраструктура.

30 спешни медици от София ще заминат за Турция

Снимка: iStock

Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз беше задействан незабавно. 20 държави-членки на ЕС и Албания, Черна гора и Сърбия вече са предложили 31 екипа за търсене и спасяване и 5 медицински екипа чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Екипите се състоят от общо над 1500 спасители и 100 кучета за търсене и спасяване.

Строителни инженери и помощ са на място. Екип за гражданска защита на ЕС в момента е в Турция, за да координира международната реакция.

Скоро трябва да бъде стартирана оценка на нуждите след бедствие, за да се информират нуждите от реконструкция и рехабилитация. Комисията е готова да допринесе за тази оценка.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.