Сигнализирай!

Хиляди диабетици остават без инсулин за няколко месеца

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
41
0

Хиляди диабетици остават без инсулин за няколко месеца, информира Mediapool.

Инсулините Insuman на фармацевтичната компания Sanofi ще бъдат с нарушени доставки в следващите месеци. Причината са производствени проблеми, довели до временна критична ситуация на глобалното снабдяване. Това става ясно от съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) до медицинските специалисти, съгласувано с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В България проблемите с доставките са започнали от средата на януари и ще продължат до юли-ноември. Следните видове продукти ще бъдат засегнати:

  1. От 15 януари 2023 г. до ноември 2023 г. за INSUMAN RAPID (insulin human) 100 IU/ml, инжекционен разтвор - патрони и предварително напълнена писалка (3 ml)
  2. От 15 януари 2023 г. до юли 2023 г. за INSUMAN COMB 25 (insulin human) 100 IU/ml, инжекционен разтвор - патрони и предварително напълнена писалка (3 ml)
  3. От 6 януари 2023 г. до юни 2023 г. з за INSUMAN BASAL (insulin human) 100 IU/ml, инжекционен разтвор - патрони и предварително напълнена писалка (3 ml)

Прекъсването на лечението с инсулин е потенциално животозастрашаващо

Поради това е необходима замяна с алтернативни инсулинови продукти, за да се избегнат хипергликемия и сериозни усложнения при пациентите с диабет.

Лекарствената агенция съветва лекарите да не започват лечение с тези продукти при нови пациенти. Съществуващите пациенти трябва да преминат към подходящи терапевтични алтернативи. Дадени са насоки с какви други подобни продукти да бъдат заменени дефицитните инсулини.

4000 пациенти използват засегнатите продукти

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщиха за Mediapool, че общо около 4000 души използват някой от засегнатите продукти.

Източник: НЗОК

На фона на няколкостотин хиляди диабетици в страната, броят на засегнатите пациенти е сравнително малък. Но замяната на терапията е свързана с административни трудности. Преминаването на 4000 души към други инсулини може да се усложни и поради периодичните дефицити и на други продукти на българския пазар.

Пациентите да се консултират с ендокринолога си за промяна на терапията

Д-р Райна Стоянова, специалист ендокринолог в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", кометира пред Mediapool. По думите ѝ в такава ситуация терапията на пациента може да бъде заменена с друга подобна от неговия ендокринолог. "Преминаването към терапия с инсулин при пациенти със захарен диабет е от изключително значение и изчезването на инсулините, с които са свикнали пациентите или трудното им намиране, създават трудности. Хубавото е, че различните фирми, произвеждащи инсулини, имат човешки и аналогови инсулини, които са с бързо и бавно действие. Така че е възможно да се премине към употребата на подобен инсулин, например от бърз аналогов инсулин на една фирма към бърз аналогов инсулин на друга фирма", обясни д-р Стоянова.

За промяната на терапията се изисква издаването на протокол, което е свързано с административни трудности, но при всички положения пациентите няма да останат без лечение. "Пациентът трябва да посети амбулаторния си ендокринолог, който да прецени към какъв подобен инсулин да премине", посочи д-р Стоянова.

Дефицитът вече се усеща в аптеките

Николай Костов, собственик на веригата аптеки "Ремедиум" потвърди пред Mediapool, че вече се усеща дефицита на два от тези инсулини. В някои складове дори ги няма. "При Basal вече се усещат проблеми, а следващият ще е Rapid", коментира той.

Важно лекарство за диабетици се изкупува в аптеките като средство за отслабване (видео)

Костов посочи, че в момента проблемен е и друг продукт за диабетици Ozempic, който се използва и за отслабване. За него има предупредително писмо от производителя Novo Nordisk от началото на януари, че ще има проблеми с доставките. Нови се очакват около 15 февруари. Наблюденията на Костов са, че има четирикратно увеличение в потреблението на Ozempic по линия НЗОК. Отделно, не е малък и делът на свободната му продажба, който достига до 60% от продажбите по НЗОК.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.