Сигнализирай!

Притеснен ли е българският премиер, че Румъния може да напредне към Шенген сама?

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
15
0

Притеснен ли е българският премиер, че Румъния може да напредне към Шенген сама?

В състояла се вчера видеоконферентна връзка министър-председателите на двете страни Гълъб Донев и Николае Чука са обсъдили транспортната свързаност между двете страни.

„Трябва да се фокусираме върху това как по-ефективно да управляваме външните граници на ЕС, а не върху възстановяването на вътрешните граници, което подкопава Шенген“, заяви българският служебен премиер Донев, цитиран от пресцентъра на МС.

Румънското правителство, което, за разлика от българското, получи уверение от Нидерландия, че има одобрение от Хага за влизане в Шенгенското пространство, пропусна да отбележи тревогата на България, че се създава риск от затягане на граничния контрол между двете държави.

„Пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство през настоящата 2023 г. година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша съвместна цел“, заяви министър-председателят Гълъб Донев и допълни, че „в наш взаимен интерес е да обединим усилията си, за да гарантираме подкрепата на всички държави-членки.“

Плавателност на Дунав
Facebook

Румънският му колега е проявил повече интерес към приноса на България за поддържане на целогодишната плавателност на Дунав, предава „Сега“.

„Министър-председателят Чука насърчи българската страна да финализира вътрешните процедури, необходими за одобряването и изпълнението на европейския проект FAST Danubе, който чрез драгиране на река Дунав ще осигури благоприятни условия за корабоплаване независимо от сезона“, се казва в румънското съобщение.

Положителен отговор

„Премиерът Донев потвърди ангажимента на България за успешното изпълнение на проекта и изтъкна значението му не само за развитието на двустранното сътрудничество, но и за възможностите, които той може да донесе за целия регион. Според министър-председателя Гълъб Донев е важно България и Румъния да работят активно и ускорено за реализацията както на този проект, така и за изграждането на трети мост на р. Дунав при Русе – Гюргево“, заявяват от пресцентъра на Министерски съвет.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.