Сигнализирай!

Заплашват руски затворници с нови дела, ако откажат да се бият в Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
28
0

Осъдени руски затворници са заплашвани с нови наказателни дела, в случай че откажат да се бият в Украйна като част от частната военна компания "Вагнер", пише OFFNews.

"Пристигат оперативни работници от Министерството на вътрешните работи или ФСБ и заплашват да изровят стари дела отпреди 10-20 г., за които давността вече е изтекла. Заплашват да започнат съдебни дела срещу онези, които отказват да отидат на война", казва адвокат Яна Хелмел.

Тактиката се прилага в колониите в Самарска и Ростовска област, Краснодарския край и районите на Северен Кавказ. Там има слухове за тежки загуби отстрана на присъединилите се затворници и в резултат желаещите силно намалят.

източник: istockphoto

Руските депутати одобриха мобилизацията на бивши затворници с тежки присъди

Същестува и обратната тактика. При нея затворниците от следствените арести се "стимулират" да се присъединят към военните действия като им се обещава прекратяване на делата им.
По данни от адвокати това се случва в СИЗО-1 (следствен изолатор) в Самара и СИЗО-5 в Москва.

Евгений Пригожин "Вагнер" е главният вербовчик. Той започва набирането на затворници миналото лято, а през Януари 2023 г. започва да обикаля колониите за втори път.

По данни от Съвете за национална сигурност в САЩ, броят на изпратените затворници в Украйна е 50 000. 40 000 от тях са убити, ранени, предали се или дезертирали.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.