Сигнализирай!

Партийният и полицейски натиск срещу родните журналисти продължава

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
27
0

Асоциацията на европейските журналисти обръща внимание на продължаващите партийни и полицейски репресии срещу български журналисти.

От асоциацията настояват, че органите на МВР трябва да си вършат работата, а не да възпрепядстват журналистите да вършат своята.

Това е свързано със случая от 7-ми февруари тази година, когато, в подлеза на бул. “Тодор Каблешков” патрул на 4-то РПУ съставя протокол на журналистката от Дойче Веле Емилия Милчева. Тя прави репортаж за подписка, събирана от активисти на партия “Възраждане”.

От СДВР съобщават, че полицията отговаря на подаден сигнал, че журналистката снима списъци с лични данни, при което изпращат патрул, който я принуждава да подпише предупредителен протокол за нарушаване на обществения ред. Служителите също проверявят телефона на Милчева, за да установят направените снимки.
 От полицията добавят, че протокол е съставен и на подателя на сигнала, за да не влиза в саморазправа.

По принцип, подлезът е публично място, а подписката за референдум е събитие с обществен характер. Счита се за логично, че участниците по подразбиране дават съгласието си да бъдат обект на медийно отразяване. Действията на полицията показват неразбиране не закона за личните данни, както и посегателство срещу свободата на печата, гарантирана от конституцията.

Защо “Възраждане” нападна Дойче Веле?

Партия "Възраждане" използва случката, за да атакува журналистката и медията, която представлява. Това не е първият случай на нападение от страна на нейни членове над медийни представители.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.