Сигнализирай!

ДБ ще работи за импийчмънт на Радев

Gospodari.com
Gospodari.com
11.02.2023 г.
29
0

ДБ ще работи за импийчмънт на Радев. Това стана ясно от изявления на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов в предаването "Панорама" на БНТ.

По думите му, разговори за импийчмънт ще започнат в следващия парламент. Мотивите за отстраняването ще са два - изказването на президента в Брюксел, че България повече не трябва да помага с оръжие на Украйна въпреки решението на парламента, както и идеята му страната ни да наложи вето, ако ЕК реши да наложи нови санкции на Русия в областта на ядрената енергетика.

Протест в София срещу позицията на Радев за бъдещето на България

"Има основания да бъде обсъдено дали не се нарушава Конституцията с това, че президентът и неговото служебно правителство се противопоставят на парламента", каза Атанасов. 

Припомняме, че снощи се състоя протест срещу Румен Радев пред президентството. Поводът бе изказването на държавния глава в Брюксел, в което той заплаши, че България ще наложи вето, ако се гласуват нови санкции срещу Русия, които включват и ядреното гориво. 

Демонстрацията под наслов "Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев - вън!" се организира от инициатива "Бъдеще с памет".

"Демократична България" също реагира остро срещу изявленията на президента в Брюксел. Преди това и от "Продължаваме промяната" видяха в заявеното от президента в Брюксел незачитане на решенията на парламента. И оттам дадоха заявка, че може да се включат в процедура по отстраняване на държавния глава.

Процедурата по отстраняването на президента е много усложнена, пише "Сега". Тя може да тръгне единствено от парламента, а крайното решение може да вземе само Конституционният съд. 

Според Конституцията, отстраняване може да стане, ако има държавна измяна или друго нарушение на основния закон. Основният закон не посочва за какви конкретни нарушения може да става дума. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.