Сигнализирай!

Радев отново се обяви срещу "партиите на войната", настояващи за изпращане на оръжие в Украйна (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
18
0

Радев отново се обяви срещу "партиите на войната", настояващи за изпращане на оръжие в Украйна. Това заяви президентът в първи коментар след като в петък американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък "Магнитски". 

“Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене”, предава NOVA.

Румен Радев призова: “Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски". Втория списък той определи като “силен политически сигнал към нас”. Страната ни го приема “като оказване на помощ от партньор”. Радев посочи, че е “задължително антикорупционният закон да бъде приет от следващия парламент.

"Разширяването на списъка „Магнитски” с още имена на българи ще повлияе на изборите. Трябва да правим всичко възможно така че ние да си вършим работата, а не да идва някой отвън и да ни посочва нашите проблеми", допълни той. 

Мирчев: Списъкът по „Магнитски“ е срам за всички българи (видео)

Президентът направи коментар и по повод поискания му импийчмънт от бивши депутати

Снимка: NOVA

“Нека партиите на войната да спечелят изборите. Да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират” каза Радев. “Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна. И аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия” заяви той. 

“Мирът може  да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог”, допълни държавният глава. Той напомни, че служебното правителство е изпълнило решението на 48-ото НС за изпращане на военна помощ за Украйна. “Там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности”, уточни президентът.  

“Що се касае до това решение и призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ - нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите”, коментира Радев. 

"48-ото НС е парламентът, който се саморазпусна от страх. От страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент"

Според Радев именно 48-ото НС е саботирало правосъдната реформа, европейската ни интеграция и не е приело предложените от служебното правителство закони, “които облекчаваха и отвориха пътя ни към Шенген и еврозоната”. 

Той обвини депутати в посления парламент, че са приемали “съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска”, както и са отклонили предложената от служебното правителство програма “за реална модернизация на българската армия”.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.