Сигнализирай!

КПКОНПИ не видя корупция в бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй“ от „Магнитски“

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
28
0

КПКОНПИ не видя корупция в бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй“ от „Магнитски“.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е проверявала бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй“, посочени в списъка по закона „Магнитски“, отбелязва „Сега“. В него фигурират Александър Николов и Иван Генов. Там е и дългогодишния министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров.

Демерджиев ще работи с ДАНС, а не с прокуратурата по разследването на санкционираните по “Магнитски” (видео)

Санкциите от Вашингтон

Николов Генов и Овчаров са анкционирани от САЩ „във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката. С това те са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари. Координирали са помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси. По този начин са избегнали контрола на българските органи чрез офшорно управление. Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика. Срещу тях са дали гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй", посочват от Вашингтон. Тримата, както и останалите лица, посочени в списъка, отричат обвиненията.

iStock

Отговорникът по санкциите „Магнитски“ пристига спешно у нас

Антикорупционната комисия скандализира още миналата година с новината, че ще разследва за „нередности“ бившия директор и зам.-директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов. После тихо приключи проверката, без да се натъкне на данни за корупция.

Сигналът

Сигналът, който е срещу Николов и срещу Наско Михов, посочва, че двамата са сключвали договори, които облагодетелствали свързани с тях фирми. Те бяха освободени от борда на директорите на „Козлодуй“ при встъпването на служебното правителство на Гълъб Донев през август. Печалната „инхаус“ схема за печелене на поръчки, позната от строежа на „Хемус“, се завъртяла и в енергетиката.

„Кухи фирми“

“Автомагистрали” и кабинетът “Борисов 3” действали в синхрон за инхаус процедурите за “Хемус”

Цитирани са и конкретни договори и конкретни фирми. Под натиска на Николов и Михов бил подписан съмнителен договор за над 12 млн. лева. А през 2021 г. бил сключен неизгоден за АЕЦ "Козлодуй" със свързана с Николов и Михов фирма за над 2 млн. лв. В сигнала, проверяван от КПКОНПИ, се посочва и, че служители на АЕЦ са били принуждавани да подписват документи със задна дата.  

Споразумение за доставка на ядрено гориво бе подписано между АЕЦ “Козлодуй” и “Фраматом”

Нищо престъпно?

Комисията получи широка палитра от права и инструменти за провеждане на сериозни разследвания. В случая с АЕЦ обаче, тя не се е натъкнала на нищо престъпно. Инспекторите потвръждават, че наистина има „кухи“ фирми, създадени за да получат поръчките. Но така и не успели да открият съмнителни връзки на директорите на централата с частни бизнеси. Ако е имало нарушения с превъзглагане на дейности или доставки или ако е бил оказван натиск върху служители да извършват нередности, това излиза извън предмета на работа на КПКОНПИ. Това следва да се провери от други органи, измъкват се от комисията. Остава въпросът дали КПКОНПИ е сезирала "другите органи" и ако не го е направила - защо.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.