Сигнализирай!

Секретарят на българския клуб в Охрид с първо интервю след побоя (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
25
0

Секретарят на българския клуб в Охрид с първо интервю след побоя.

Християн Пендиков говори трудно, тъй като е с шина след операцията във ВМА. Обяснява как самият той като по-млад не е понасял българите и как преди няколко години се пробудил и станал македонски българин.

Ето какво разказва Християн Пендиков за нападението пред bTV:

„Аз бях в заведение, в което бяха мои приятелки. Дойдоха двама, трима човека. И започнаха да ме нападат, че съм българин. Само с думи. Защо съм се наричал българин, че съм предател. И такива работи. След това аз излязох от заведението, да се обадя на Томе, да му кажа какво е станало. Председателят на клуба, след което излезе Илия и ми взе телефона. Каза ми – „Влизай вътре и си стой спокойно, за да няма проблеми“. Аз влязох вътре и видях, че не ме искат в заведението. Взех си якето и излязох навън. Отивах към паркинга сам, за да си взема колата и да си тръгна за вкъщи. И там се случи всичко“.

Снимка: стопкадър/видео bTV

Боят продължава поне 10 минути, спомня си Пендиков.

Българинът в Охрид е бил нападнат от състезател по бойни изкуства

Близо месец след побоя заплахите продължават. Заплашват и майка му, и близките му. Пендиков обяснява, че в Северна Македония е нормално да те бият, псуват и стрелят, защото си българин.

Пендиков има денонощна полицейска охрана от няколко дни. Получава снимки на оръжие и заплахи, че хора ще дойдат в България.

Ето за какво мечтае той:

„Майка ми я заплашват през цялото време. Пишат ѝ коментари, че ще я убият, че сме предатели, че трябва да се изселим от Македония, че не сме за там. Мечтая един ден да можем да се върнем в Македония, спокойно да кажа, че съм българин и никой да не ми направи нищо – не само на мен. На всички, които живеем в Македония и сме македонски българи“.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.