Сигнализирай!

Осъдиха България в Страсбург заради бутилки с развален ликьор

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
17
0

Осъдиха България в Страсбург заради бутилки с развален ликьор. Постановлението е на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), пише Lex.bg.

Страната ни ще трябва да плати 320 00 лева заради неизпълнено съдебно решение, което е постановило да бъдат върнати десетки бутилки от скъпия алкохол.

България отново изплати стотици хиляди евро обезщетения по дела в Страсбург

26 000 бутилки

През януари 2005 година полицията във Варна конфискува скъпия алкохол при проверка в склад на фирмата „Авенди“ в Добрич. Наказателното дело приключва с оправдателни присъди, но съдът забравя да се произнесе за връщането на хилядите бутилки с алкохол.

iStock

От дружеството настояват конфискуваните бутилки да бъдат върнати незабавно. Оказва се, че сред тях има над 26 000 бутилки с ликьор „Бейлис“, чийто срок на годност изтича. Това и постановява съда.

В казуса се намесвяат и данъчните

Данъчните обаче възпрепятстват връщането. Започнато е административно-наказателно производство срещу „Авенди“, тъй като иззетият алкохол е без бандерол. Това довежда до нова съдебна сага, която продължава още една година. Окръжният съд във Варна отказва да накаже дружеството, тъй като констатира, че бутилките са в процес на внос, дружеството е имало бандероли за тях, но тъй като още не са поставени, ги съхранява в склад. Т.е. няма нарушение. Стоката е върната през следващата 2007 година. В това време обаче срокът на въпросните 26 743 бутилки с „Бейлис“ вече не са годни за дистрибуция.

Баневи осъдиха България в Европейския съд за близо 20 хиляди евро заради изказване на Гешев

Ами сега?

От „Авнди“ започват да си търсят правата срещу Националната агенция за приходите по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Административният съд на София - град решава, че трябва да бъдат образувани три отделни дела. Фирмата ги губи до едно. Що се отнася до обезщетението, АССГ постановява, че твърдяната вината е причинена от изземването на бутилките, а то не е административен акт. Решението е потвърдено и от Върховния съд.

iStock

Европейския съд по правата на човека обаче приема, че задържането на над 50 000 бутилки с различен алкохол след 7 декември 2005 г. не почива на законно основание. Така е нарушено правото на собственост на „Авенди“. Предвид този извод и обстоятелството, че дружеството е отправяло многократни искания за тяхното връщане, съдът в Страсбург прие, че то е изчерпило вътрешноправните средства за защита.

Претенциите на фирмата и обезщетението на съда

Претенцията на „Авенди“ е за незаконосъобразно задържане на над 26 000 бутилки с „Бейлис“, чийто срок на годност изтича в това време. Искът на фирмата е за 224 000 евро, като сумата включва и 9600 евро за акциз. ЕСПЧ обаче постанови обезщетение от 115 000 евро. Аргументът изхожда от позицията на българските власти. В нея се казва, че съзнавайки скоро изтичащия срок дружеството е могло да поиска от прокурора алкохолът да бъде продаден, а парите конфискувани.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.