Сигнализирай!

5 начина, по които земетресенията застрашават човешкото здраве

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2023 г.
21
0

5 начина, по които земетресенията застрашават човешкото здраве.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за вторична здравна криза след опустошителното земетресение, което удари Турция и Сирия на 6 февруари. Вече е известно, че земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер е убило повече от 400 000 души и е ранило безброй други. Но да се гарантира, че оцелелите ще продължат да остават живи през следващите седмици и месеци, представлява друго огромно предизвикателство.

Робърт Холдън, ръководител на отдела за реагиране при инциденти на СЗО, каза: „Ние сме в реална опасност да станем свидетели на вторично бедствие. То може да причини щети на повече хора от първоначалното бедствие, ако не се движим със същото темпо и интензивност, както при търсенето и спасяването.“

Земетресенията често причиняват щети на здравни заведения и транспортни връзки. Това затруднява предоставянето на услуги и достъпа на пациентите до грижи.

И така, какви заплахи за здравето са изправени пред оцелелите? И има ли нещо, което правителствата и хуманитарните агенции могат да направят, за да намалят жертвите?

Кои са най-опасните сеизмични зони у нас?

Инфекции на рани

Повечето от незабавните смъртни случаи и наранявания са причинени от срутване на сгради или хора, попаднали в пожари, предизвикани от земетресението. Нараняванията могат да варират от леки порязвания и натъртвания до сериозни счупвания, наранявания от смачкване и изгаряния, плюс ефектите от вдишване на големи количества прах и отломки. Допълнителни проблеми, като дехидратация и хипотермия, възникват при по-дългото оставане на жертвите в капан или без подслон.

Инфекциите на раните и кожата могат да представляват друг проблем през следващите дни и седмици. Нараняванията и порязванията могат лесно да се замърсят с бактерии от почвата и руините. В най-лошите случаи това може да доведе до ампутации, животозастрашаващ сепсис или тетанус – заболяване, причинено от бактерия, която живее в почвата. Може да се предотврати чрез ваксинация, но пропуските в рутинната детска имунизация – особено в Северна Сирия – могат да представляват проблем.

Инфекциозно заболяване

Големите земетресения създават идеални условия за разпространение на заразни болести. Болести, предавани по вода, като холера, могат да процъфтяват в нехигиенични условия, причинени от повреда на водопроводи и пречиствателни станции. В същото време пренаселените приюти подпомагат разпространението на други болести, включително морбили и респираторни заболявания, като Covid-19.

Сирия вече се бори с епидемия от холера, като от август са докладвани близо 85 000 случая. Някои от най-тежко засегнатите райони се припокриват с тези, силно засегнати от земетресението, включително Алепо и Идлеб.

Друг проблем може да бъде лайшманиозата - паразитна инфекция, разпространявана от пясъчни мухи. Има две основни форми: кожна лайшманиоза, която причинява язви и може да доведе до белези за цял живот и сериозно увреждане, и висцерална лайшманиоза, която може да бъде фатална, ако не се лекува.

Хронични състояния

Хората с хронични заболявания като диабет или сърдечни заболявания също са изложени на повишен риск. Не само защото достъпът им до лекарства и текущите медицински грижи може да бъде нарушен. Проучванията предполагат увеличаване на честотата на инфаркт и инсулт от първия месец до три години след земетресение. Те също така са регистрирали по-високи нива на диабет сред засегнатите от земетресението лица.

Психологическият стрес може да бъде фактор, заедно с унищожаването на медицинските досиета – което може да доведе до пропускане на консултации или лечениее. Нарушаването на нормалната рутина и емоционалният стрес могат да доведат до диетични промени, които увеличават рисковете за здравето. Унищожаването на здравни заведения в резултат на земетресението също представлява огромен проблем в северозападна Сирия, където 47 здравни заведения не работят.

Прекъсване на здравеопазването

Не само тези с хронични заболявания могат да пострадат. Земетресенията често причиняват щети на здравни заведения и транспортни връзки, което затруднява предоставянето на услуги и достъпа на пациентите до грижи.

Още преди земетресението медицинските заведения в северозападна Сирия изпитваха затруднения да работят,. Това доведе до недостиг на персонал, лекарства и медицинско оборудване, а болниците трябваше да намалят услугите си. „Например, някои сирийски пациенти с рак пресичаха границата, за да получат лечение в Турция. Здравословният им статус вероятно ще бъде засегнат след земетресението, което вероятно ще доведе до по-висока смъртност“. Това коментира Мерват Алхафар, научен сътрудник в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Бременните жени са друга уязвима група. Има приблизително 148 000 бременни жени в засегнатите от земетресението райони на Сирия, 37 000 от които се очаква да родят през следващите три месеца.

Трябва също така да се работи, за да се осигури продължаване на рутинните имунизационни кампании, за да се избегне повторното поява на инфекциозни заболявания като морбили.

Психологическа травма

Оцелелите от земетресение често изпитват симптоми като безпокойство, лошо настроение, емоционални възходи и падения и лош сън месец-два след събитието. Някои от тях развиват дългосрочни проблеми с психичното здраве, като депресия или посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Някои от хората от Сирия вече са преживели множество разселвания през последните години, освен че са загубили приятели, членове на семейството и домовете си.

Източник: gavi.org

5 начина, по които земетресенията застрашават човешкото здраве

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.