Сигнализирай!

Молдова е с ново прозападно правителство

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2023 г.
22
0

Молдова е с ново прозападно правителство само дни, след като предишното подаде оставка, съобщава Reuters.

Новият премиер Дорин Речан обеща да съживи икономиката и да продължи курса към членство в Европейския съюз.

Бившият вътрешен министър и президентски съветник си осигури одобрението на 62-ма депутати в 101-местния парламент, след като очерта политическите си планове в програма, озаглавена "Просперираща, сигурна, европейска Молдова".

„Искаме да живеем в безопасен свят, където международните договори се спазват, където проблемите между страните се решават чрез диалог, където има уважение към малките държави“, се посочва в програмата. Правителство заявява, че иска проспериращи граждани, силни и прозрачни институции и конкурентна бизнес среда, в която държавата не създава пречки. "Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз", се посочва още в програмата на правителството.

48-годишният Речан бе номиниран от президента Мая Санду в края на миналата седмица. Той замени Наталия Гаврилица, чието правителство подаде оставка след трудни 18 месеца на власт, белязани от икономически сътресения и предполагаема намеса от страна на Русия.

Правителството на Молдова подаде оставка

Снимка: iStock

Речан е опитен политик, допълва агенцията. Бил е секретар на Върховния съвет за сигурност, консултативен орган по въпросите на военната и националната сигурност. От 2012 до 2015 г. е ръководил вътрешното министерство.

Молдова е бивша съветска република с население от 2.5 милиона души, която граничи с Украйна и Румъния. Страната вече е кандидат за присъединяване към ЕС, но придвижването по пътя до пълноправно членство обикновено отнема години.

Нейната икономика е силно зависима от руските газови потоци и е засегната от страничните ефекти на войната в Украйна.

Високите цени на енергията и храните повишиха инфлацията през 2022 г. и предизвикаха антиправителствени протести, тъй като Молдова прие голям брой разселени лица от Украйна.

Президентът на Молдова разкри готвен от Русия план за държавен преврат (видео)

Санду многократно обвини Русия, че се опитва да дестабилизира Молдова. В понеделник обвини Москва, че планира да свали ръководството на страната, да спре присъединяването ѝ към ЕС и да я използва във войната срещу Украйна.

Русия, която разполага с войски в отцепилия се от Молдова регион Приднестровието, отхвърли обвиненията.

Напрежението понякога се изостря от ракетни отломки, кацащи на територията на Молдова след руски атаки срещу Украйна.

В четвъртия подобен инцидент от войната полицията коментира, че са открити отломки от ракети в Северна Молдова близо до границата с Украйна скоро след последната вълна от руски въздушни удари.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.