Сигнализирай!

Колосални заплати във Висшия съдебен съвет

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
21
0

Колосални заплати във Висшия съдебен съвет.

Основните заплати на членовете на ВСС и на главния инспектор надхвърлиха 10 000 лв. Това научаваме от материал на Lex.bg.

10 194 лв. става основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет и на главния инспектор с изтекъл мандат, на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на главния прокурор и на директора на Националната следствена служба. Това следва от данните на Националния статистически институт за средната брутна месечна заплата през последното тримесечие на 2022 г.

Възнагражденията им нарастват на 14 272 лв. след добавяне на процента за прослужено време.

Снимка: iStock

Как се формират заплатите на висшестоящите

Членовете на ВСС, шефовете на ВКС и ВАС, главният прокурор и директорът на НСлС получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Според Закона за съдебната власт главният инспектор получава колкото член на съвета.

Възнаграждението на председателя на КС пък се формира като средноаритметично от заплатите на президента и председателя на Народното събрание.

Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати. Председателят на НС е с 55% по-висока заплата от тази на народния представител.

Вижте колко ни струва един час работа на депутатите в пленарна зала (видео)

Народните представители пък получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт.

И така ако имаше действащ парламент, депутатите биха получавали 6381 лв. основно възнаграждение, а председателят на Народното събрание - 9891 лв. Това е така, защото по данни от НСИ средната работна заплата в обществения сектор през декември 2022 г. е била 2127 лв.

Заплатата на президента съответно става 12 762 лв., а на председателя на Конституционния съд – 11 327 лв.

По правило председателят на КС уведомява съдебния съвет за новия размер на възнаграждението си, а след това се извършва и актуализацията на това на кадровиците, главния инспектор и на тримата големи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.