Сигнализирай!

Асен Василев обяснява защо се отлага приемането на България в еврозоната (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
21
0

Асен Василев обяснява защо се отлага приемането на България в еврозоната.

Правителството наруши решението на парламента за еврозоната. Това се посочва в позиция на съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев, изпратена от пресцентъра на партията.

„Днес българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки, така че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения“, обяснява Василев.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ подчертава, че е задължение на правителството да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията.

Няма да убият българския лев на 1 януари 2024 г. (видео)

Припомняме, че по-рано в петък служебният министър на финансите Росица Велкова обяви на специален брифинг, че България няма да успее да спази датата 1-ви януари 2024 година за влизане в еврозоната. Причината - невъзможност на страната ни да покрие важни критерии. Според европейските ни партньори България изостава в законодателството, свързано с приемането на европейската валута.

Проблем е и високата инфлацията, която не може да бъде овладяна. Така членството ни в еврозоната може да се измести. В най-добрия случай за 1 юли 2024-та. Или за началото на 2025-та година.

За да се отворят вратите към еврозоната, страната ни трябва да приеме 4 законопроекта. И да покрие критериите за ниво на инфлацията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.