Сигнализирай!

Гешев и Сарафов дадоха брифинг относно случая "Локорско" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.02.2023 г.
25
0

Главният прокурор Иван Гешев даде специален брифинг пред медиите относно случая с откритите 18 задушени мигранти, показва NOVA. На него зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов разкри схемата на каналджийство през България.

Престъпната група приема мигрантите на Турската граница и с помощта на камиони с вградени тайници ги прекарва до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция. За това те плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

„Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата - между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов. По думите му тайниците са облепени с фолио, за да попречи на рентген да види телата.

Последствията

„Към 7-7:30 сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 14 и 35 години. В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, разкрива директорът.

Подалият сигнал човек сподели за случилото се с камиона с мигранти (видео)

Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно.", казва още той.

Здравният министър Асен Меджидиев обясни, че на всички 34 оцелели е оказана медицинска помощ.„От тях 27 са настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да могат да реагират. 19 мигранти остават в болници, от тях 8 са освободени, защото показателите им са добри, повечето от тях бяха настанени в центъра за настаняване на бежанци на Военна рампа, 14 от тях са непълнолетни. Подсигурен им е психолог, храна, дрехи. Петима са изписани от „Пирогов”, остават трима интубирани там.  Двама са екстубирани, очакваме и третия, контактни и говорят. Няма нищо застрашаващо за здравето им. Влючително и посланикът на Афганистан е дошъл и е разговарял с тях”.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.