Сигнализирай!

Министър Велкова се надява да влезнем в еврозоната на 1-ви юли 2024 г.

Gospodari.com
Gospodari.com
19.02.2023 г.
16
0

Служебното правителство се опитва да маневрира членството ни в еврозоната и то да се осъществи на 1-ви юли 2024 г, разкрива "Дневник".

Това ще стане чрез отлагането на конвергентния доклад на Европейската централна банка и Европейската комисия. Докладът показва готовността ни за влизането в еврозоната на 1 януари 2023.

Асен Василев обяснява защо се отлага приемането на България в еврозоната (видео)

Правителството отлага доклада, тъй като се очаква той да е негативен поради неизпълнението на две условия:
- не са приети четири закона - промени в Търговския закон за несъстоятелността, за дейността на БНБ, в Кодекса за застраховане и в Закона за мерките срещу изпирането на пари.
- инфлацията е по-висока, отколкото е приемливо за страните във валутния съюз.

istockphoto

Страната ни също е напът да наруши и критерия относно бюджетния дефицит. Ограничението е от 3% на годишна база. До края на 2022 г. показваме дефицит от 2.9%, но през тази година той може да се удвои.

Велкова обясни, че отказът е тактически. В случай че критериите бъдат покрити до юли месец, правителството ще поиска доклад, който да бъде положителен.
Тя даде пример с Балтийските страни, които поради инфлацията са получавали отрицателни доклади. Това е забавило приемането им със 7-11 години.

"С комисията говорихме, че няма законова и нормативна пречка да се присъединим, например от 1 юли 2024 г., ако мине гладко всичко. Това ще е прецедент, защото няма държава, присъединила се не на 1 януари, но не е забранено и не е невъзможно", каза Велкова.

"Ние не говорим, че се отказваме и забравяме, а за отлагане, за момента с 6 месеца.", допълни тя.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.