Сигнализирай!

За първи път: засадиха ГМО гора в САЩ (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
17
0

За първи път: засадиха ГМО гора в САЩ. Зад това стои биотехнологичната компания Living Carbon. От там се надяват, че нейните разсади могат да помогнат за справяне с изменението на климата. Но по-широката употреба на нейните дървета може да се окаже трудно постижима.

Засаждането стана в Южна Джорджия. Там половин дузина работници подредиха няколко реда клиновидни тополи.

40 000 балона се изсипват върху посетители на голям търговски център (видео)

Важното

Това обаче не са обикновени дървета. Някои от разсадите са генетично създадени. Целта е да растат с бързи темпове и да поглъщат въглероден диоксид от въздуха.

Тополите може би са първите генетично модифицирани дървета, засадени в Съединените щати. И то извън рамките на научноизследователски опити или търговски овощни градини.

Компанията за биотехнологии Living Carbon, базирана в Сан Франциско, която произвежда тополите, възнамерява нейните дървета да се превърнат в мащабно решение на проблема с изменението на климата.

"Хората ни казват, че това е невъзможно", казва Мади Хол. Тя е съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. Мади и нейните колеги са намерили хора, които им вярват. Инвеститорите са отпуснали 36 млн. долара бюджет за четиригодишната компания.

Отрицателно

Компанията си навлече и критики. Групата за опазване на околната среда Global Justice Ecology Project нарича дърветата на компанията "нарастваща заплаха" за горите. Изразява се тревога, че федералното правителство им е позволило да избегнат регулация. Това е станало с възможност отваряйки вратата за търговски насаждения много по-рано, отколкото е обичайно за инженерно създадените растения.

„Имат някои окуражаващи резултати“, казва Доналд Орт, генетик от Университета на Илинойс, чиито експерименти с растения са вдъхновили технологията на Living Carbon. Tой добави, че идеята, че резултатите от оранжериите ще се превърнат в успех в реалния свят, „не е категорична“.

Тополите на Living Carbon започват живота си в лаборатория в Хейуърд, Калифорния. Там биолози проверяват как дърветата извършват фотосинтеза. Припомняме, че това са поредица от химични реакции, които растенията използват, за да превърнат слънчевата светлина, водата и въглеродния диоксид в захари и нишесте. По този начин те следват прецедент, създаден от еволюцията. Няколко пъти през дългата история на Земята подобренията във фотосинтезата са позволили на растенията да погълнат достатъчно въглероден диоксид, за да охладят значително планетата.

Процесът

Макар че фотосинтезата има огромно въздействие върху Земята, като химичен процес тя далеч не е съвършена. Многобройни неефективности пречат на растенията да улавят и съхраняват повече от малка част от слънчевата енергия, която попада върху листата им. Тази неефективност, наред с други фактори, ограничава скоростта на растеж на дърветата и другите растения и количеството въглероден диоксид, което те поглъщат.

Учените от десетилетия се опитват да поемат пътя на еволюцията. През 2019 гoдина д-р Орт и колегите му обявиха, че генетично са накарали тютюневите растения да фотосинтезират по-ефективно. Обикновено при фотосинтезата се получава токсичен страничен продукт, който растението трябва да изхвърли, губейки енергия. Изследователите от Илинойс добавят гени от тикви и зелени водорасли, за да накарат тютюневите разсади вместо това да рециклират токсините в повече захари. Като произвеждат растения, които растат с близо 40 процента повече.

За първи път: засадиха ГМО гора в САЩ (снимки)

Източник: Kaldata

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.