Сигнализирай!

Обвиниха бивш датски министър за подслушването на Меркел

Gospodari.com
Gospodari.com
21.02.2023 г.
25
0

Обвиниха бивш датски министър за подслушването на Меркел и други висши европейски политици. Това научаваме от публикация на в. Дневник.

Клаус Хьорт Фредериксен е бил министър на отбраната от 2016 до 2019 г. Той е обвинен по рядко използван раздел от наказателния кодекс, който предвижда максимална присъда от 12 години затвор. Това обяви прокурорът по делото, без да назовава името на обвиняемия. В изявлението на прокурора не се разкриват точните обвинения, но се казва, че обвиняемият "в множество случаи разкрил или предал държавни тайни".

Самият Клаус Хьорт Фредериксен потвърди чрез пост във Facebook, че е бил официално обвинен в изтичане на строго класифицирана държавна тайна, но отхвърля обвиненията.

https://www.facebook.com/ClausHjortFrederiksen/posts/pfbid02snVy44kjicJiapa8j43eivP6D7ZiGxE96HHe4ntVmnqRG8fLAT6QNTarQA9oqWHal

Миналата година Фредериксен предположи, че става въпрос за публични изявления. Те са относно тайно споразумение за наблюдение между Дания и Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

Политическа буря в Гърция: Скандалът с подслушването на опозиционен лидер се разраства

Припомняме, че след международно журналистическо разследване през май 2021 г. стана известно, че датските тайни служби са помогнали на американските си колеги да подслушват европейски топ политици, сред които тогавашният канцлер на Германия Ангела Меркел, федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер и бившият кандидат на Германската социалдемократическа партия (SPD) за канцлер Пеер Щайнбрюк. Следени са и разговорите на водещи политици в Швеция, Норвегия и Франция.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.