Сигнализирай!

Пуснаха на свобода обвинения за нападението над Пендиков

Gospodari.com
Gospodari.com
21.02.2023 г.
11
0

Пуснаха на свобода обвинения за нападението над Пендиков, предава NOVA.

Секретарят на българския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков е бил нападнат поради българската си етническа принадлежност, съобщиха от прокуратурата. След побоя на 19 януари в Охрид Пендиков бе с тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстановя успешно.

В момента Илия Спасески е вкъщи, но с отнет паспорт. След изтичане на 30-дневния срок съдът промени мярката за неотклонение, пише македонският „Фокус“.

„На 19 януари в кафе-бар в Охрид обвиняемият първо се приближил до масата, на която седял пострадалият, и го забелязал, тъй като се обявил за българин. По-късно, когато пострадалият напуснал сградата и се придвижил към автомобила си, обвиняемият и още едно неизвестно лице тръгнали да го следват, нападнали го и му нанесли удари с ръце и крака по главата и тялото, като му нанесли тежки телесни повреди“, пише в обвинението.

Снимка: стопкадър/видео bTV

Секретарят на българския клуб в Охрид с първо интервю след побоя (видео)

Нападението над Християн Пендиков предизвика възмущение сред европейските държави. Заради безпрецедентния акт на насилие лидерите на македонските българи бяха приети в Брюксел от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Те подробно информираха еврокомисаря „за институционалната омраза към местните българи. И липсата на политическа воля техните права да бъдат защитени и да се сложи край на насилието срещу тях“.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.