Сигнализирай!

БДЖ иска да се модернизира, но европейските средства не стигат

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
15
0

БДЖ иска да се модернизира, но европейските средства не стигат.

Дори и с европейски средства на БДЖ им отнема над 10 години за ремонт на една единствена ЖП линия. Представете си, ако трябва всичките да бъдат реконструирани. С малко повече късмет правнуците ни ще имат честта да се возят комфортно в БДЖ.

Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на ЖП линията Оризово-Михайлово, част от линията Пловдив-Бургас, предава NOVA.

Снимка: NOVA

Припомняме, че през 2018 г. Европейската комисия отпусна 293 млн. евро за модернизация на жп линията от Пловдив до Бургас. Отсечката, която се ремонтира в момента е последната от четири отсечки, част от ЖП линията "Пловдив-Бургас".

Общата стойност на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, Фаза 2“ е 414 млн. евро, от които до 293 млн. евро е финансирането от Кохезионния фонд на ЕС, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., а 121 млн. евро е националното съфинансиране.

В Китай строят цял железопътен участък за по-малко от 9 часа

Ремонтът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година“. Да, но рехабилитацията на 293-километровата отсечка започна в миналия програмен период на ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Тоест над 10 години все още не е ремонтирана изцяло ЖП линията. Само за сравнение - в Китай строят цял железопътен участък за по-малко от 9 часа.

Ремонтът в участъка "Оризово-Михайлово" стартираха през май 2021 г. и са част от плановете за увеличаване на достъпността, бързината и екологията, към които се стреми Европейският съюз при реализирането на мащабни проекти за реконструкция и модернизация на ЖП сектора в България.

„Всичко това е за хората. Екологично чисто е и запазва нашата околна среда. Искаме да намалим с 90% нивата на въглероден диоксид в транспорта в Европа до 2050 г. Един от начините да го постигнем е именно жп транспортът. Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност за повишаване на сигурността, бързината и удобството на пътниците“, коментира Агнес Монфре, представител на Европейската комисия.

„Първо ще постигнем по-висока скорост на движение на влаковете – средната скорост на движение от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км в час“. Това обяви Иван Бакалски, ръководител на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“. Значи да се приготвим само за половинчасови закъснения на влаковете (бел. ред.).

Всеки ден влаковете на БДЖ закъсняват с над 1000 минути

„На първо място безопасност, на второ място – екология“, изтъкна заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. „Железопътният транспорт е най-екологично чистият транспорт и е абсолютен приоритет на Европейския съюз, в това число и България“, добави той.

Проектът предвижда изграждане на нов железен път, контактна мрежа и тунел, както и ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.