Сигнализирай!

Русия ще извърши първата си мисия до Луната след 8 години отлагане (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
14
0

Русия ще извърши първата си мисия до Луната след 8 години отлагане, предаде "Дневник".

На 13 юли тази година руската космическа агенция "Роскосмос" ще изпрати апарат на Луната за пръв път в съвременната история на страната (след разпада на Съветския съюз).

Русия работи по тази мисия от много години. Тя трябваше да се състои през 2015 г., но изстрелването постоянно се отлагаше. За последно това стана през септември 2022 г., когато тогавашният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов заяви изместването за неопределена дата тази година.

Апаратът "Луна 25" ще се възползва от прозорец на 13 юли 2023 г. Целта на проекта, включващ тази станция, е изпращане на сонда, която да изследва района на южния полюс.

Основният проблем според пресслужбата на "Роскосмос" е в графика на подготовката за пускането и технически несъответствия, свързани с един от инструментите - сензор за скорост и разстояние.

Снимка: YouTube, Roscosmos TV

Русия обявява пускането насред войната в Украйна, която помрачи космическото ѝ сътрудничество по някои проекти със Запада. Същевременно космическата надпревара се ожесточава, а като основен играч извън Запада се очертава Китай.

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА

С известно отлагане миналата година започна и американската програма на НАСА "Артемида". Тя предвижда връщане на хората на естествения спътник на Земята до 2025 г.

Видео: YouTube, Roscosmos TV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.