Сигнализирай!

Защо всички партии имат мъртви души в списъците за изборите? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
18
0

Защо всички партии имат мъртви души в списъците за изборите?

Оказва се, че няма партия, в чиито списъци с подписи за избоите на 2 април да няма починали хора. Или т.нар. "мъртви души". Сред нарушителите са и парламентарно представените партии.

Това показва проверка на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

1 300 000 мъртви души в избирателните списъци?!?

Както е известно, за да стигнат до участие в избори, желаещите политическа власт трябва да представят списъци с поне 2500 подписа на техни поддръжници.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов посочва пред bTV:

“Партиите не са наясно с изискванията за обработка на лични данни на починали лица. Друг е въпросът е, че нито е морално, нито е етично, политическите партии да събират и да обработват данни на починали лица, именно с цел да се регистрират в предстоящи избори. Изборите не са само състезание. Те показват начина и разбиранията, по който партиите желаят да управляват тази държава и да спазват правовия ред. За мен това означава, че се събира информация от предишни избори. Това може да води до съмнение доколко тази информация не се продава”.

Най-голям е броят на починалите в списъците на ПП Национално движение "Единство" - 441,
обединяваща правата и интересите на циганите в България, следвана от ПП “България на труда и разума” - 176, както и ПП “Съюз на свободните демократи” - 166.

След тях се нареждат “Инициативен комитет за издигане” на Луна Йорданова за независим кандидат за народен представител - 161, ПП “Атака” - 154 и Коалиция “Български дух и традиции” - 124.

С над 100 починали в списъците са още партиите "Движение на непартийните кандидати" - 122, "Българско национално обединение" - 121, "Правото" - 117, "Коалиция за теб България" - 112, "Български национален съюз Нова демокрация" - 108 и "Глас народен" - 105 на Светослав Витков.

Комисията отчита нарушения и при седемте парламентарно представени партии в 48-то Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на "Български възход", партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - 54, следвани от ГЕРБСДС и БСП - 11, а най-малко са на “Демократична България” - 2.

Гледайте повече във видеото!

Видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.