Сигнализирай!

Еверест не винаги ще бъде най-високият връх в света

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2023 г.
86
0

Еверест не винаги ще бъде най-високият връх в света, пише Unilad.

Върхът в Хималаите е най-високият от 14-те осемхилядника на планетата. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между Непал и Китайския Тибетски автономен регион.

Височината му е 8848,86 m. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост за периода 1830 - 1843 г. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО.

Статутът на най-висок връх в света привлича катерачи от цял свят, готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, обикновено шерпи, за да направят успешно изкачване. Не всички обаче се връщат живи.

Един ден обаче друг връх ще му отнеме първото място.

Снимка: iStock

Турист засне уникален клип от връх Еверест (видео)

Еверест все още расте с около четири милиметра на година, но след много години книгите с рекорди ще трябва да бъдат актуализирани, за да покажат, че Еверест вече не е най-високият връх на планетата.

Това може би е нещо добро за Еверест, като се има предвид колко претрупан е станал през годините с всички отпадъци, оставени от хора, които искат да се изкачат до върха.

Върхът е бил на дъното на океана, но всичко се е променило преди около 200 милиона години, когато динозаврите са бродили по Земята и сушата на планетата е била слепена в едно парче, което наричаме Пангея.

Снимка: iStock

Местят базовия лагер на връх Еверест (видео)

Преди милиони години Пангея се разпада и движещите се континенти се сблъскват един в друг. Така е създадена Хималайската планинска верига.

Сблъсъкът се случва и днес, поради което Еверест все още расте, но други растат с по-бърза скорост.

Нанга Парбат е върхът, разположена в пакистанската част на Хималайската верига, който може да изпревари Еверест. Сега той е деветият по височина връх на Земята. Името му в превод означава „голата планина“.

Той расте със скорост около седем милиметра годишно, което означава, че след по-малко от четвърт милион години ще надмине Еверест.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.