Сигнализирай!

България няма да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2023 г.
17
0

България няма да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, предава Mediapool.

Служебното правителство няма да продава на Украйна оборудване, купено от Русия за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство в сряда.

"Във връзка с появилите се спекулации, че България ще дава на Украйна оборудването на АЕЦ “Белене”, служебното правителство няма да взема никакви подобни решения“. Това заяви категорично министърът Росен Христов в съобщението.

Министърът на енергетиката Росен Христов се срещна преди ден с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко в Стокхолм, където енергийните министри от ЕС проведоха двудневно неформално заседание. След това стана ясно, че Украйна ще изпрати технически екип в България, за да проучи оборудването за “Белене“.

По думите на енергийния министър единствено има проявен интерес от украинска страна. Такъв тип решения обаче могат да се взимат само и единствено от парламента.

Снимка: Министерство на енергетиката

“Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти. В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности – 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заявяви Христов.

КПКОНПИ не видя корупция в бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй“ от „Магнитски“

Припомняме, че миналия месец депутатите задължиха правителството да започне преговори за изграждане на VII реактор на площадката в Козлодуй. За него да се използва технологията на “Уестингхаус“ (американския реактор AP-1000).

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.