Сигнализирай!

Полша и ЕК стартират проект за проследяване на отвлечени украински деца

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2023 г.
15
0

Полша и ЕК стартират проект за проследяване на отвлечени украински деца.

Тази седмица Полша дава начало на съвместна инициатива с Европейската комисия за проследяване на украински деца, които са били отвлечени и отведени в Русия по време на продължаващата война в Украйна. Целта на кампанията е и „да гарантира, че отговорните ще бъдат изправени пред правосъдието“, пише Notes from Poland.

Русия е пратила над 6000 украински деца в лагери за “превъзпитание”

"Идеята е да се привлече вниманието на света към този сериозен проблем. Това ще стане чрез много високото политическо ниво на тази инициатива, нивото на президента на Европейската комисия и полския министър-председател“. Това каза министърът по европейските въпроси на Полша Шимон Шинковски вел Сек.

Схемата ще включва „разследващи дейности за събиране на конкретни доказателства“ за отвличания. Както и „създаване на механизъм, позволяващ разрешаването на проблема“.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди една година, Кремъл беше обвинен от различни международни агенции в насилствено депортиране на украински деца в Русия или в контролирани от Русия територии.

Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, обвини Москва, че ги е дала за осиновяване от руски семейства.

Докато точният брой деца, отведени насила в Русия, е неизвестен и оценките варират значително, съветникът на украинския президент по правата на децата Дария Херасимчук миналия месец съобщи, че почти 14 000 украински деца са били отвлечени.

По-рано тази година външните министри на Германия и Холандия осъдиха Русия за това, което нарекоха "жестока" и "нехуманна" политика, която "разкъсва семействата".

Шимон Шинковски вел Сек предупреди, че „не можем да си затворим очите за този проблем… Западният свят трябва да отговори и трябва да събере доказателства за тези престъпления. И да гарантира, че отговорните за тези престъпления ще бъдат изправени пред правосъдието“.

Той отбеляза, че поляците имат исторически опит в тази област. „Затова се чувстваме особено наясно с тази тема и особено ангажирани да действаме по нея“. По време на Втората световна война нацистка Германия отвлича десетки хиляди етнически полски деца. Тя ги дава на германски семейства, за да ги „германизират“.

От ранните етапи на войната полски служители, включително полицаи и прокурори, са участвали в документирането и разследването на руски военни престъпления в Украйна. Полша беше една от 41 страни, които подкрепиха призивите Международният наказателен съд да разследва потенциални военни престъпления в Украйна.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.