Сигнализирай!

Финансовото министерство на САЩ e отхвърлило жалбата на Пеевски срещу санкциите по закона "Магнитски"

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2023 г.
24
0

Финансовото министерство на САЩ e отхвърлило жалбата на Пеевски срещу санкциите по закона "Магнитски", съобщава Капитал. Това става ясно от отговор, депозиран по делото, което кандидат-депутатът от ДПС заведе пред Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия. Към приложените документи има и писмо от финансовото министерство до американската кантора на Пеевски. В него се отхвърлят доводите на Пеевски срещу санкционирането му. Те съдържат допълнителна информация за аргументите на американските служби да санкционират политика от ДПС. Сред тях е твърдението, че през 2018 г. Пеевски е осигурил назначаването на лоялен и контролиран от него човек на висш държавен пост. В отговора се съдържат критики и към действията на Специализираната прокуратура. Тя отказа да образува разследване по проверката, образувана след санкционирането на Пеевски по "Магнитски".

От писмото става ясно, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите е прегледала доказателствата срещу Пеевски и е потвърдила решението си. То е изпратено в началото на декември, но става публично тази седмица, когато е приложено по делото "Пеевски срещу Йелън" (финансовият министър Джанет Йелън, която тази седмица беше в Киев). От OFAC вадят някои нови обвинения срещу Пеевски и неговия лейтенант - бившият член на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Пеевски ще е депутат въпреки “Магнитски”

Пеевски и Желязков бяха санкционирани заедно с бившия хазартен бос Васил Божков през юни 2021 г.

Според американските власти "Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна". Освен това "от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп". Освен това "двамата санкционирани ръководили схема за продажба на български документи за пребиваване".

Нови доказателства: Пеевски осигурил назначаването на висш държавник през 2018

На аргумента на Пеевски, че кадърът на ДПС не е имал "финансови или бизнес отношения с Желязков" от OFAC отговарят: "В допълнение към първоначалните данни, използвани като основание за определянето на Пеевски, OFAC установи допълнителни данни, които потвърждават финансовите/бизнес отношения на Пеевски и Желязков. Ето един такъв пример: През 2018 г. висш български служител е назначен на високопоставена ръководна длъжност под контрола на Желязков, за да се гарантира, че Пеевски има лоялност и контрол."

В документа не се споменават конкретни имена. През 2018 г. обаче има две високопрофилни назначения, които могат да попадат в този профил. Едното е на Пламен Георгиев за председател на новосъздадената Антикорупционна комисия. През юли 2018 г. за зам. главен прокурор беше назначен сегашният ръководител на държавното обвинение Иван Гешев. И Георгиев, и Гешев многократно са показвали своята лоялност към Пеевски. Една от първите задачи на Георгиев беше да "изпере" депутата от ДПС. Като наблюдаващ прокурор по делото КТБ Гешев направи невъзможното. Той успя да не види топлите връзки между Пеевски и бившия банкер Цветан Василев.

През септември 2018 г., след катастрофата край Своге, премиерът Борисов смени министрите на регионалното развитие, транспорта и вътрешните работи. На мястото на Валентин Радев беше назначен Младен Маринов. Той от дълго време е приеман за лоялен на санкциониране политик от ДПС. Отново през 2018 г. за шеф на Държавна агенция "Разузнаване" беше назначен Атанас Атанасов.

Отказът на Специализираната прокуратура да разследва Пеевски е неотносим и страда от слабости
От ОFAC коментират и основният довод на Пеевски - българската Специализирана прокуратура е отказала да образува разследване по санкциите "Магнитски". "Българският специализиран прокурор не е имал достъп до доказателствените средства, въз основата на които OFAC е включила вашия клиент в списъка", пише в отговора до кантората.

От OFAC напомнят още, че санкциите имат политически характер и нямат общо с българския наказателен процес, т.е. решенията на Специализираната прокуратура да не разследва Пеевски са неотносими.

По отношение на възраженията на Пеевски, че Специализираната прокуратура не е открила данни за съпричастността му към схемата със златните паспорти, от OFAC изброяват серия от пропуски в разследването.

Така например "при определянето на това дали да повдигне наказателно обвинение по отношение на участието на Пеевски в схемата "Златен паспорт", българската Специализирана прокуратура се основава главно на факта, че Пеевски и Желязков не фигурират като официални служители в нито една от структурите, участващи в програмата за гражданство, тъй като в доклада подробно са описани имената и длъжностите на лицата във всяка служба". От ОFAC напомнят, че никога не са твърдели, че Пеевски или Желязков са работили директно или обработвали документите за гражданство. Това обаче "не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора".

Американските власти отбелязват, че прокуратурата е констатирала, че архивите на Съвета по гражданство са унищожени през 2020 г. по заповед на директора на службата. Въпреки това, коментират от OFAC, прокуратурата не е изразила "никакво безпокойство относно точността или пълнотата на информацията, получена от службата след унищожаването на съответните документи".

"Както беше обсъдено по-рано, има съществени разлики между разследването на българската Специализирана прокуратура по наказателни обвинения и разследването на OFAC по отношение на Пеевски, довело до включването му в списъка на 2 юни 2021 г., включително това, че разследването на наказателната виновност на Пеевски не е разполагало с информацията, използвана от Съединените щати като основание за включване в списъка. Нищо в доклада на българската Специализирана прокуратура не поставя под съмнение източниците, използвани от OFAC", пише още в писмото до адвокатите на политика от ДПС.

Първо, американските власти имат конкретна информация за действията на Пеевски.

Така например за взаимоотношенията между Пеевски и Желязков се говори за конкретни договорки и бизнес/финансови взааимоотношения.

На следващо място американските власти не искат да споделят тази информация с българската прокуратура. Зад липсата на доверие очевидно стои убеждението, че санкционираните са все така влиятелни. Показателно е, че до настоящия момент прокуратурата не е дала публична информация за мотивите да откаже да образува разследване срещу Пеевски. В тайна е името на прокурора, който е постановил отказа и дали той не е бил командирован от Иван Гешев в закритата вече Специализирана прокуратура. В същото време, неясно как, прокурорските постановления са стигнали до политика от ДПС, за да може той да ги използва като (неуспешна) защита пред американските власти.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.