Сигнализирай!

Отстраниха от длъжност кмета на "Красно село"

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
25
0

Отстраниха от длъжност кмета на "Красно село", пише Дневник. Росина Станиславова няма да бъде кмет на района, реши столичната общинска избирателна комисия. Тя може да обжалва решението пред Административен съд-София-град в рамките на една седмица.

ОИК-Столична община аргументира решението си с това, че Върховният административен съд осъди Станиславова за конфликт на интереси. Според закона правомощията на Станиславова като районен кмет трябва да бъдат прекратени. Столичният общински съвет ще избере на нейно място някой от заместниците ѝ (Николай Веселинов, Веселин Кирев или Албена Белянова). Той ще ръководи района до местните избори през есента.

Преди седмица председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев обяви, че очаква от "Демократична България" да предложат кой от заместник-кметовете, назначени от техния районен кмет, да довърши мандата на кмета на "Красно село".

Общинската избирателна комисия може да прекрати правомощията на кметицата на „Красно село”

Върховният административен съд прие, че тя е сключила договор с дъщеря си по проект "Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания". Решението на съда е окончателно. Станиславова трябва да бъде отстранена от поста кмет на третия по брой население район в столицата - с близо 100 хиляди души. Тя няма да има право да заема публична длъжност за срок от една година.

Конфликтът на интереси бе установен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Случаят се разчу през януари 2021 г. Тогава председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ обяви, че е получил сигнал как районната администрация на "Красно село" си е раздала бонуси по този проект.

Проектът "Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания" се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Общият му бюджет е 5.2 млн. лева.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.