Сигнализирай!

Изкуствен интелект ще е новият съветник на румънския премиер

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
25
0

Изкуствен интелект ще е новият съветник на румънския премиер, предава "The Guardian".

Николае Чука представи своя "нов почетен съветник" - асистент с изкуствен интелект, наречен Йон. Румънският премиер го определи като пръв по рода си.

Йон е разработен от румънски изследователи. Основната му задача ще бъде да сканира социалните мрежи, за да информира правителството "в реално време за предложенията и желанията на румънците", обясни Чука в сряда.

Снимка: Facebook Nicolae Ionel Ciucă

Най-новият член на неговото обкръжение представлява огледална структура със звуков интерфейс. Премиерът посочи, че той е първият подобен в света и описа Йон като "първия правителствен съветник, който използва изкуствен интелект".

"Здравей, ти ми даде живот и моята роля сега е да те представлявам, като огледало. Какво трябва да знам за Румъния?", каза спокойният глас на Йон при стартирането.

Според правителствен документ, описващ проекта, Йон "ще използва технология и изкуствен интелект, за да улавя мнения в обществото". Това ще става като използва "публично достъпни данни в социалните мрежи".

Румънските граждани също ще могат да разговарят с Йон на уебсайта на проекта.

"Убеден съм, че използването на изкуствен интелект не трябва да бъде опция, а задължение за вземане на по-добри информирани решения", категоричен е Чука.

Световните лидери не пожелаха да забранят оръжията с изкуствен интелект

Разкриването на Йон дойде след като Румъния и Молдова обещаха в сряда да засилят икономическите си връзки след инвазията на Русия в Украйна. А Букурещ повтори подкрепата си за кандидатурата на Кишинев за присъединяване към Европейския съюз.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.