Сигнализирай!

За разлика от Прокуратурата съдът откри данни за престъпления по „Осемте джуджета“

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
18
0

За разлика от Прокуратурата съдът откри данни за престъпления по „Осемте джуджета“. Софийският градски съд (СГС) е отменил прекратяването на наказателното производство, по което прокуратурата не огласи направените проверки, пише „Дневник“.

Разследването на „Антикорупционен фонд“ бе показано в няколко части в периода 2020-2021 година. В спора между собствениците на фирмат производител на асансьори „Изамет“ Илия и Явор Златанови бе замесен бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров (Еврото).

Първоначално Петров предложил услугите си на Илия Златанов в разрешаването на спора чрез влиянието си в правоохранителните органи. А после групата около него започнала действия по завладяване на бизнеса на спорещите страни. Така Явор Златанов е задържан, а на няколко пъти животът му е поставен в опасност.

Ново видео на Антикорупционния фонд: Явор Златанов проговаря за “Осемте джуджета”

След публикуването на епизодите от прокуратурата обявиха, че се самосезират и ще направят проверка. Но резултат от нея така и не беше обявен публично. В свои медийни изяви и главният прокурор Иван Гешев, и ръководителката на вече закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова публично неглижираха казуса "Осемте джуджета" до семейна драма.

Спецпрокуратурата потвърди, че има досъдебно производство срещу министър
ЕСПЧ дава тласък на разследването

По данни на „Дневник“, на 25 февруари 2022 година е започнало разследване за изнудване чрез заплаха над Илия Златанов. Това съвпада с разказа на Златанов пред антикорупционния фонд за негова среща с представители на Петьо Петров. Тогава, според Златанов, на него му е било казано, че всичко, което е негово, вече е тяхно и трябва да бъде благодарен, че още е жив.

Съдът в Страсбург определя “Осемте джуджета” като особено значим случай

По същото врем, когато започва разследването, Европейския съд по правата на човека в Страсбург посочва, че ще гледа жалбата на Явор Златанов с приоритет за процесуална принуда и отказ на институциите (МВР и прокуратура) да я разследват.

Липса на доказаттелства за престъпление

Осем месеца след началото Софийската районна прокуратура прекратява досъдебното производство с мотив, че „липсват достатъчно доказателства“.

Явор Златанов във втория епизод от интервюто за “Осемте джуджета”: Взех решение да избера живота си, вместо фирмата (видео)

Това постановление е отменено от съдия от Софийски районен съд. Той не се съгласява с извода на прокурора, че макар и да е извършено всичко необходимо за установяване на релевантните по случая факти, няма достатъчно доказателства за престъпление. След протест на прокурора при СРП срещу това решение на първоинстанционния съд градският потвърждава отмяната на постановлението за прекратяване и връща делото на прокурора за продължаване на разследването.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.