Сигнализирай!

Сестри изграждат "хобитско" село в Босна, за да привлекат фенове на Толкин

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2023 г.
24
0

Сестри изграждат "хобитско" село в Босна, за да привлекат фенове на Толкин.

Четири сестри изграждат село в "хобитски" стил сред зелените хълмове на Централна Босна и Херцеговина, показва турският сайт DailySabah. Те се надяват да привлекат фенове на поредицата "Властелинът на пръстените" и да споделят спомените от детството си.

Често имахме семейни събирания на този хълм и обсъждахме най-добрия начин да използваме тази гледка за туристически цели“, споделя Милияна, най-голямата от сестрите Миличевич, посочвайки зашеметяващата гледка към долината.

Hobbiton Kreševo, както се нарича селото, се намира в град Ракова нога. То е близо до стария кралски и миньорски град Крешево, на около 40 минути път с кола от столицата Сараево.

През 2022 г. 28-годишната Мария, инженер по геология, предлага на сестрите си да построят къщи в стила на хобитските домове от творбата на Толкин. Въпросните „къщи-дупки“ са вградени в земята.

Сестрите решават, че къщите трябва да включват и елементи от района, в който живеят. Уговорката е всяка сестра сама да избере как да украси по едно жилище.

Китайски консорциум ще строи магистралата между Босна и Сърбия

Към момента са изградени две къщи, а други три се строят.

Първата къща, с кръгла зелена врата и прозорец, е наречена "Липа". Тя носи името на селото, където Милияна е прекарала по-голямата част от детството си с нейните баба и дядо.

Липа е моята носталгия, споменът за здраво детство, където засаждането на градини беше социална игра, домашните животни бяха приятели, а тенекиеният варел беше Адриатическо море“, спомня си Милияна.

Втората къща се казва "Обер", на името на пещера в Кресево. Таванът й е украсен със сталактити, за да създаде усещането, че сте в пещерата.

Обер в историята е мината, от която крешевските миньори са извличали цинобър и са го топили, за да получат злато“, разказва Мария.

Другите три къщи, които скоро трябва да бъдат завършени, също ще носят имена на местни забележителности.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.