Сигнализирай!

Авиокомпаниите призоваха Брюксел да ограничи негативния ефект от стачките

Gospodari.com
Gospodari.com
16.05.2023 г.
18
0

Авиокомпаниите призоваха Брюксел да ограничи негативния ефект от стачките.

Европейските авиокомпании поискаха Европейската комисия да предприеме повече действия за смекчаване на въздействието на стачките върху пътуванията това лято. Това съобщи търговската група Airlines for Europe (A4E) в изявление във вторник, предава Leader Post.

Молбата идва на фона на очакванията търсенето на полети да нарасне.

Нова вълна от стачки отмени стотици полети в Германия

Тази година в цяла Европа има стачки, които вече създадоха проблеми по време на сезона на пътуванията по Великден. Сега анализаторите и авиокомпаниите се опасяват, че пътниците може да се сблъскат с още едно лято на смущения в подобен мащаб като миналата година.

По-конкретно, стачките на ръководителите на полети във Франция доведоха до закъснения и ограничени полети в цялата страна. Те причиниха много задръствания на въздушното пространство в Европа. Това подтикна лоукост компанията Ryanair да стартира петиция, изискваща повече действия от европейските лидери.

В момента петицията има над 964 000 подписа и ако достигне един милион, ще бъде изискан отговор от Комисията.

„Милиони европейци са нетърпеливи да пътуват това лято и стачките могат да развалят плановете им“. Това коментира Лоран Донсел, изпълняващ длъжността управляващ директор на A4E, която представлява авиокомпании като Ryanair, Lufthansa и Air France-KLM.

„Крайно време е Брюксел да предприеме решителни действия, за да осигури по-спокойно небе през идните месеци.“

Процентът на неправилно боравене с багаж също се е увеличил на фона на недостиг на персонал и прекъсване на работната сила, наред с други проблеми, според SITA, доставчик на ИТ и цифрови услуги в авиационния сектор.

Предложението на A4E призовава за задължителен арбитраж със синдикатите за контрол на въздушното движение, преди те да могат да обявят стачка. Ще се изисква 21-дневно предизвестие, ако решат да стачкуват, и тридневно индивидуално известие за участие в демонстрация.

В повечето случаи трудовото право и синдикалните преговори са от компетентността на страните членки на ЕС.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.