Сигнализирай!

Гърция прави близо 300 плажа достъпни за хора с увреждания (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2023 г.
58
0

Гърция прави близо 300 плажа достъпни за хора с увреждания.

Правителството на страната предприема значителни стъпки за приобщаване и достъпност на хората с двигателни проблеми. То прави общо 287 плажове удобни за хора с увреждания в инвалидни колички, пише bTV.

Десетки хора с увреждания са принудени да чакат с часове пред кабинет на ТЕЛК (видео)

Това ще се случва с помощта на разработена в Гърция система, чрез която хората в инвалидни колички вече могат да стигнат до морето без чужда помощ. Иновативна технология насърчава самостоятелността, качеството и благосъстоянието в ежедневието.

Гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас заяви на пресконференция, че равният достъп до морето е неотменимо човешко право.

Проектът на стойност 15 милиона евро се финансира от Европейския съюз и с държавни средства.

Напълно достъпните плажове помагат на хората с увреждания и проблеми с придвижването да се занимават с дейности като плуване. Всички те допринасят за тяхното физическо и психическо здраве.

А как стои този въпрос в България?

Въпреки многобройните проведени кампании с гръмките призиви за достъпна България, градската, а и морската среда на много места, остават непреодолими за хората с увреждания. Това разказва в свой репортаж Даниела Костадинова от БНР.

Тя посочва, че от над 200 плажни ивици по българското Черноморие, само един плаж е сертифициран като пример за достъпност и осигурена възможност за предвижване на трудноподвижните хора. Това е плажът в "Крайморие". 

Документът е издаден от Комисията за защита от дискриминация през 2019-а година. 

Междувременно на плажа в бургаския квартал "Крайморие" двама спасители са специално инструктирани да помагат както физически, така и със съвети на хората с увреждания. Това лято ще има и инвалидна количка, като тя ще бъдепредназначена за облекчаване на престоя на трудноподвижните хора. 

Какво е вашето мнение по темата? Пишете ни в коментарите!

Видео: accessible-beaches

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.