Сигнализирай!

Армения призна Карабах за част от Азербайджан

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2023 г.
31
0

Армения призна Карабах за част от Азербайджан. Двете страни взаимно признаха териториалната си цялост. Това съобщи премиерът на Армения Никол Пашинян, пише Дневник.

"Искам да потвърдя готовността на Армения за разблокиране на всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникации, които преминават през територията на Армения", е заявил Пашинян, цитиран от "Комерсант". Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявиха териториалния спор помежду си за решен, отбелязва вестникът. Макар тонът на срещата да не е изцяло положителен, в зачестилите си срещи двамата показват по-голяма склонност за диалог и компромис.

"Възможно е да се стигне до мирно споразумение, като се има предвид, че Армения признава Карабах за част от Азербайджан", заяви азербайджанският президент Илхам Алиев по време на среща с Пашинян в Москва, на която присъства и руският лидер Владимир Путин. Формално срещата е разширен вариант на заседание на Евразийския икономически съвет.

Обявеното в четвъртък решение на практика означава тъкмо признаване, че Нагорни Карабах е част от Азербайджан. То не означава мирно споразумение между двете страни, но е част от преговори, които се водят на различни равнища във Вашингтон, Брюксел и Москва в последните седмици.

Снимка: iStock

"Неизбежен" мир

Ереван и досега не признаваше Нагорно-Карабахската република, населена предимно от арменци и с официално име Арцах, за самостоятелна. Конфликтът за анклава обаче предизвика редица въоръжени сблъсъци за изминалите над три десетилетия от разпадането на Съветския съюз. Последната война бе през есента на 2020 г. и завърши със сериозни отстъпки за Армения.

Млади жени в Армения се обучават за военни пред риска от нова война в Карабах

Има още спорни въпроси

Събитията в Москва обаче не заличават и различията на Баку и Ереван по редица въпроси за това как трябва да се регулира карабахският въпрос. Според Reuters Пашинян и Алиев също така са спорили за съдбата на Лачинския коридор, свързващ Армния и Нагорни Карабах. Той е блокиран от средата на декември. Според Баку - от "активисти", според Ереван - от властта.

"Азербайджан не е блокирал никакъв коридор. Няма нужда да се използва тази платформа за безпочвени обвинения", каза Алиев. Според Пашинян коридорът трябва да остане под контрола на руски миротворци.

Откритата част на дискусиите бързо бе прекратена от Путин с коментара, че предстои въпросите да се обсъдят в тристранен формат "спокойно".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.