Сигнализирай!

ЕС обяви, че вече не е енергийно зависим от Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2023 г.
23
0

ЕС обяви, че вече не е енергийно зависим от Русия.

Европейският съюз обяви, че е успял да преодолее зависимостта си от руските енергийни източници. Toва се е случило благодарение на плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ, предава eurointegration.com.ua.

ЕК иска прекратяване на мерките за енергийна подкрепа в България

"През изминалата година Европа реализира амбициите си според плана за прекратяване на зависимостта от руската енергия. Сега можем да кажем, че вече не сме зависими от тях". Това коментира Тим Макфи, говорител на Европейската комисия.

Според него ЕС е спрял вноса на руски въглища. Петролът от Руската федерация ще бъде само малка част от обема, който беше преди пълномащабната война срещу Украйна.

Той добави още, че "руският газ бързо изчезва от европейския пазар".

Планът на ЕС за намаляване на потреблението на газ за целия Европейски съюз с 15% действа от август. Според него страните от ЕС трябваше да намалят потреблението на газ с 15% от август до март в сравнение със средното им потребление през същия период през 2016-2021 г.

Тази година Европейската комисия реши да предложи на страните от ЕС доброволно да продължат да намаляват потреблението на газ с 15% в бъдеще.

На 24 май Европейската комисия препоръча на всички правителства в ЕС да прекратят мерките за подкрепа на цените на енергията до края на тази година. Целта е да поддържат публичните финанси под контрол и да останат в съответствие с предложените нови фискални правила през 2024 г.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.